Ugradna rasveta – šta treba znati prilikom ugradnje

Prilikom renoviranja stambenih ili poslovnih objekata zbog praktičnosti i odličnog odnosa cene i kvaliteta, sve češće se koristi ugradna LED rasveta, kao zamena za standardno osvetljenje. Aktuelnost ovakvog vida osvetljavanja ogleda se i u tome što gotovo svaki objekat u novogradnji koristi ugradnu LED rasvetu u svim prostorijama – bilo da su u pitanju privatni stanovi, hodnici, holovi ili kancelarisjki prostori.

Montaža ugradne rasvete nije tako jednostavna i bezbedna aktivnost, koju može baš svako da obavlja, već je potrebno da to radi profesionalac ili bar neko ko se dovoljno dobro razume u celu problematiku oko elektroinstalacija. Prilikom postavljanja ugradne rasvete neophodno je razmrežavanje elektroinstalacija, što može biti izuzetno delikatan posao, kao i postavljanje adekvatne propratne opreme.

Najčešće se u domovima i radnom prostoru koristi ugradna rasveta za plafon, koja je i najpraktičnija, a u nastavku možete pogledati nekoliko korisnih saveta koji vam mogu olakšati prilikom ugradnje LED rasvete.

1. Planiranje – kako odabrati odgovarajuću rasvetu za prostoriju

Kada je planiranje o ugradnoj rasveti u pitanju, najpre bi se trebalo zapitati kakav učinak želite da postignete rasvetom. Reč je, naime, o količini svetla koje je potrebno za određenu prostoriju. Najbolje je posavetovati se sa stručnim licima koji će vam pomoći da izračunate optimalan broj LED rasvetnih tela za prostor određenih dimenzija. Prilikom ovog računanja, važno je uzeti u obzir, prvenstveno veličinu prostorije, zatim o nameni navedenog prostora, kao i o tome kakve su boje zidovi i koliko ima prirodnog svetla.

Primer: Za privatnu prostoriju od 20 kvadrata, neophodno je oko 30W ugradne LED rasvete. Za radni prostor od 20 m² potrebno je oko 60W ugradne rasvete.

Takođe, važno je odrediti da li ćete koristiti manji broj jačih svetala ili pak više svetiljki manjeg intenziteta. Raspored, odnosno postavljanje rasvete u prostoriji mora biti uzeto u obzir kod planiranja. Najbolje je da rasvetna tela budu raspoređena u prostoru što ravnomernije.To ujedno znači da ukoliko na određenom mestu želite jače osvetljenje, rasvetna tela bi trebalo da koncentrišete na tom području.

Kod ugradne rasvete svih vrsta potrebno je uzeti u obzir i promer odnosno dubinu rupe. Pojedina ugradna LED rasvetna tela za ugradnju trebaju najmanje 3 cm dubine. To je dubina koja je potrebna za ugradnju LED svetiljke SLIM zajedno sa napajačem. Napajač ne mora biti nužno iznad svetla. Ako je prostor levo ili desno od LED svetiljke slobodan, napajač se može gurnuti i na stranu. Na taj način se smanjuje potrebna dubina za nju koja je u tim slučaju jednaka debljini samog napajača, što iznosi oko 2,5 cm.

2. Pravilno rukovanje električnim instalacijama

Pre početka montaže ugradne rasvete morate da se uverite da u mreži nema električnog napona. Kad definišete detaljan plan rasvete, onda možete početi i sa montažom. To znači postavljanje električnih kablova koje bi trebalo da rasporedite tako da do svake svetiljke dovedete napon od 220 V.

Kod spajanja više svetiljki možete primeniti paralelno povezivanje. Za povezivanje kablova najlakše je upotrebiti obične konektore za kabl koje možete pronaći u svakoj prodavnici elektro opreme. Kod izbora kablova najbolje je odabrati kabl 2×0,75 ili 2×1,50 sa dvostrukom izolacijom (za 220 V).

3. Pravilno bušenje rupa

Ugradne svetiljke su različitih dimenzija, u zavisnosti od jačine, zato se rupe ne pripremaju pre nego što se donese odluka o tome koja će se svetiljka ugraditi. Okrugla ugradna LED rasvetna tela imaju okrugle rupe, dok uglasta ugradna rasvetna tela imaju u rupe u obliku kvadrata. Kod montaže okruglih bilo bi najlakše da upotrebite krunu za bušilicu, a kod bušenja rupe za uglaste svetiljke možete koristiti električnu ubodnu testeru.

4. Adekvatno povezivanje rasvete

Za povezivanje LED rasvetnih tela u praksi je najlakše upotrebiti konektore za kabl. Potrebno je da se kablovi čvrsto priviju u konektor i pre završetka montaže da se obavezno poveri čvrstoća spoja. Nakon završetka montaže može se ponovo pustiti struja u električnu mrežu i tako savršena ugradna rasveta stupa na delo.

Nekada je bilo nezamislivo da neka prostorija u stanu nema luster na sredini plafona. U privatnim domovima se tek po neka zidna lampa mogla videti u dnevnoj ili spavaćoj sobi. Takav način osvetljenja doma je u poslednjih desetak godina gotovo iščezao.

Glavni “krivac” za to jeste upravo pojava moderne ugradne rasvete, pomoću koje vrlo lako možete da promenite izgled vašeg doma. Ugradne svetiljke po pravilu imaju i regulatore za podešavanje jačine svetla i prave se u velikom broju boja, što u sterilne i moderno opremljene prostorije unosi dodatnu toplinu, bilo da se radi od domu ili kancelarijskom prostoru.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar