Udvostručena gradnja u Beogradu – Brže izdavanje građevinskih dozvola pokrenulo nove investicije

Brže izdavanje građevinskih dozvola skoro je udvostručilo gradnju u Beogradu u 2016. godini, izjavio je u nedelju, 10. jula, sekretar Udruženja za građevinarstvo u Privrednoj komori Srbije (PKS) Viktor Kobjerski.

- Zahvaljujući izmenama Zakona o planiranju i izgradnji dobili smo veliki broj kranova u Beogradu. Vidimo da se dozvole izdaju daleko više nego prošle godine i barem za 100% se više gradi nego ranije - rekao je Kobjerski i istakao da se na osnovu toga može videti i da je ulaganje stranog kapitala u našoj zemlji veće.

- Stranci se vraćaju kod nas, jer je daleko lakše dobiti dozvolu. Jedino još ostaje problem kod katastra, gde još do kraja nije definisano vlasništvo na pojedinim parcelama - napomenuo je Kobjerski.

On je izrazio očekivanje da će uskoro i to biti sređeno, da će biti pokrenuta planirana radnja i da će se još više graditi u narednom periodu.

Stručnjak PKS istakao je da su mnoge zemlje zainteresovane za naše građevinare i da bi naše firme, koje su već dosta prisutne na ruskom tržištu, mogle da dobiju posao na gradnji objekata za potrebe svetskog prvenstva u fudbalu u Rusiji, koje će 2018. godine prvi put biti održano u toj zemlji.

- Srbija ima mnogo firmi koje grade u Rusiji i tamo su već domaće firme, a mi smo u situaciji da možemo da stvorimo konzorcijum malih i srednjih preduzeća i ukoliko nam se ponudi da gradimo neki veći kompleks objekata za svetsko prvenstvo u fudbalu svakako ćemo prihvatiti - naglasio je Kobjerski.

Naveo je i da su i Italijani, koji su nedavno posetili PKS, zaintereosvani ne samo za saradnju u Srbiji, već i da sa našim građevinarima zajedno realizuju projekte na trećim tržištima.

Elektronske građevinske dozvole u Srbiji dobijaju se u proseku za osam radnih dana, rekli su u Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture. Od 1. januara, otkada se izdaju elektronske dozvole, pa do 5. jula podneto je ukupno 23.570 zahteva za izdavanje građevinskih dozvola, rešenja i lokacijskih uslova koji se rešavaju u kraćim rokovima od predviđenih zakonom, rečeno je Tanjugu u tom ministarstvu.

Takođe, brže se dobijaju i lokacijski uslovi i u proseku je potrebno 17 radnih dana. Za rešenja iz clana 145. Zakona o planiranju i izgradnji, koja se popularno nazivaju "mala građevinska dozvola" za investiciono održavanje objekata, procedura u proseku traje šest radnih dana.

Prema podacima Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, u aprilu je izdato 829 građevinskih dozvola, što je za 9,9%više nego u istom mesecu prošle godine i 40,7% više nego u aprilu 2014. U odnosu na aprilski prosek u prethodnih pet godina, broj izdatih građevinskih dozvola u aprilu 2016. godine je veći za 24,1%, dok je vrednost radova u prva četiri meseca skoro 70% veća nego u istom periodu 2015.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar