U zapuštenim zgradama gradiće jeftine stanove

Ministar građevinarstva i urbanizma Velimir Ilić izjavio je ovih dana da će se tokom godine izgraditi 1.700 stanova za socijalne kategorije stanovništva. On je rekao da postoji mogućnost izgradnje mnogo više jeftinijih stanova jer resorno ministarstvo priprema projekat urbane regeneracije gradova.

To podrazumeva obnovu starih zgrada u gradskim zonama u kojima će stanovi biti jeftiniji do 40 odsto. Ovo bi mnogima omogućilo da za manje para reše stambeno pitanje jer u Srbiji ima oko 300.000 podstanara – neki kalkulišu i brojkom od čak pola miliona beskućnika, koji po sadašnjim cenama stanova, koliko god da se tvrdi da su na donjoj granici, ne mogu da priušte vlastite stambene kvadrate.

Dobar poznavalac prilika u oblasti građevine Goran Rodić, inače potpredsednik "Građevinsko-industrijske komore Srbije", izjavio je da se u neiskorišćenoj državnoj imovini kriju ogromne pare, koje se mogu meriti milijardama evra. Kaže da bi se mogao iskoristiti neiskorišćeni poslovni prostor širom Srbije, stanovi, prazne kasarne, kino-dvorane...

Posebno bi se mogli iskoristiti napušteni vojni objekti i stanovi u ruralnim sredinama koji su služili za smeštaj oficira, kao i objekti na ekskluzivnim lokacijama u velikim gradovima, koje bi trebalo dovesti u pristojno stanje pa onda prodati.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar