U avgustu veće rate za porez na stanove i kuće

Drugu ratu poreza na imovinu za ovu godinu, 15. maja, građani će plaćati na osnovu poreske obaveze utvrđene rešenjem za prošlu godinu. Idućeg meseca očekuje se da će na adrese poreskih obveznika širom Srbije početi da polako stižu rešenja za ovu godinu sa većom osnovicom, tako da će 15. avgusta, kada dospeva na naplatu treća rata, građani morati više da izdvoje za ovaj namet. Za sada, osim što je najavljeno da će se porez lokalne samouprave utvrđivati na osnovu tržišne vrednosti nekretnina, još je nepoznanica da li će se primenjivati i određene olakšice.

Kako je najavila Diana Dragutinović, ministarka finansija, u maju će osnovica za porez na imovinu biti povećana u proseku od 15 do 20 odsto. Poreska uprava je dobila instrukcije o izmeni rešenja o godišnjem porezu, koja će obuhvatati tržišnu vrednost stana, a za koju je presudna lokacija, što do sada nije bio slučaj, kako piše Blic. Više za ovaj namet ubuduće će izdvajati oni građani koji imaju „stanove i kuće na ceni“, a zna se da su to elitna naselja Beograda i nekih većih gradova.
U dosadašnjoj praksi, osnovica je bila neka „imaginarna vrednost“ nekretnine, a postojala su i različita oslobađanja. Tako su oni građani koji nisu živeli u stanu bili oslobođeni obaveze plaćanja, a to više neće biti slučaj. Takođe, oslobađanje poreza bilo je i na osnovu amortizacije ,što je 1,5 odsto po godinu, do ukupno 70 odsto umanjenja.
Povećani prihodi od poreza slivaće se u kase lokalnih samouprava, koje će isto tako imati obavezu utvrđivanja dažbina i kontrole. Najveći broj poreskih obveznika je u prestonici Srbije.
Kako za „Blic“ kaže Vladan Luković, direktor Uprave javnih prihoda grada Beograda, trenutno se intenzivno radi na tome kako bi poreska rešenja za ovu godinu bila dostavljena građanima u junu.
- Softversko rešenje je gotovo, u toku su pregovori sa „Infostanom“ koji tehnički odrađuje štampu rešenja, kao i sa „Poštom“ kako bismo mogli što efikasnije da masovno dostavimo rešenja na kućne adrese. Uputstvo od Ministarstva finansija nismo dobili, ali je po zakonu na lokalnim samoupravama da utvrde tržišnu vrednost koja je nova poreska osnovica - ističe Luković.
Realna tržišna vrednost, koja će činiti novu poresku osnovicu biće određivana na osnovu više podataka - počev od onih koje dostavljaju građevinske firme i investitori o ceni kvadrata, kao i na osnovu poreza na prenos apsolutnih prava.
Međutim, mnoge vlasnike nekretnina zabrinulo je da li će moći da plaćaju veće namete, a to se naročito odnosi na najstarije sugrađane, sa ograničenim prihodima.
- Još nije sigurno da li će važiti olakšice za poreske obveznike starije od 65 godina, što je do sada bio slučaj. Nadležni bi morali da vode računa o tome da li će poreski obveznik moći da plati nove namete. Ne bi bilo dobro da nam se desi da se porez raspiše, a da se kasnije uvidi da određena kategorija građana ne može da ga plati. Zato je potrebno da se napravi ozbiljna analiza, pre primene, a ne da eventualne probleme rešavamo uredbama - ističe Kaća Lazarević, suvlasnik agencije „Alka“.
Kako kaže naša sagovornica, nejasno je i da li bi se porez na imovinu odnosio na poslovni prostor, recimo u slučaju da neko sagradi kuću od više stotina kvadrata koju isključivo rentira.
Obaveza uplate prve ovogodišnje rate poreza na imovinu bila je 15. februara. Ova dažbina se inače plaća akontaciono u visini obaveze za poslednje tromesečje prethodne godine, dok se ne donese rešenje o utvrđivanju poreza na imovinu za 2009. godinu. Sledeću rata građani će morati da plate 15. maja, zatim 15. avgusta, a poslednju 15. novembra.

Republika Srpska: Još ove godine porez po starom
Građani Republike Srpske plaćaće porez na imovinu u apsolutnom iznosu još ove godine, jer od 1. januara stupa na snagu Zakon o porezu na nepokretnosti koji predviđa oporezivanje stanova, kuća, poslovnih prostora, te zemljšta po tržišnoj vrednosti. Već osam godina se u RS porez na imovinu plaća u apsolutnom iznosu - 0,30 KM (konvertibilnih maraka) po kvadratu za stanove do 100 kvadratnih metara, te 0,50 KM za više od 100 kvadrata.
Građani su obavezni da do 31. septembra podnesu prijave za imovinu. Porez na imovinu će se obračunavati tako što će opštine i gradovi odrediti poreske stope, s tim da je Vlada utvrdila raspon za oporezivanje od 0,05 do 0,5 odsto, koja će biti pomnožena sa tržišnom vrednošću nepokretnosti. Tržišnu vrednost stanova i poslovnih prostora utvrđivaće Poreska uprava RS. Za razliku od aktuelnog Zakona o porezu na imovinu, od 2010. ovaj porez plaćaće i penzioneri. Međutim, bez obzira na to koliko jedna osoba ima nekretnina, zakonsko određenje je da se građani za stanove površine do 50 kvadratnih metara oslobađaju plaćanja poreza na nepokretnosti, kao i za svakog člana domaćinstva za još deset kvadratnih metara.
T. V.

Kako će biti utvrđena tržišna vrednost
na osnovu podataka građevinskih firmi o ceni kvadratana osnovu podataka investitora o ceni kvadrata
na osnovu podataka o plaćenom porezu na prenos apsolutnih prava

Nedoumice
da li će građani stariji od 65 godina biti oslobođeni plaćanja dažbine
da li će se primenjivati i koja će biti poreska oslobođenja
da li će porez na imovinu da se primenjuje kod poslovnog prostora koji se rentira za stanovanje

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar