Treba ukinuti porez na nekretnine?

Hrvatska bi trebalo da ukine porez na promet nekretnina i da uvede fiksne naknade za prenos vlasništva, preporuka je Svetke banke.

Ovakav stav Svetska banka zauzela je uz objašnjenje da se u Hrvatskoj na promet i prenos nekretnina plaća porez po stopi od pet odsto, što je jedna je od većih prepreka za razvoj preduzetništva, kako piše B92.

Svetska banka u svom najnovijem izveštaju koji ocenjuje približavanje hrvatskih propisa onim koji važe u Evropskoj uniji (EU), ocenjuje da je tako visok porez odvraćao je ljude od formalnog uređivanja prava vlasništva nad nekretninom, a da su se nepokretnosti prijavljivale sa znatno nižom cenom od tržišne.

U Poljskoj, pak, porez na promet nekretnina ne postoji, a Slovačka ga je u celosti ukinula, ističu u Svetskoj banci.

Obaveza upisa prenosa vlasništva nad nekretninom u opštinskom sudu takodje je proces koji traje uz napomenu da su sudovi i inače zatrpani nerešenm predmetima. Zato bi trebalo omogućiti da se upis vlasništva nad nekretninom obavlja i elektronskim putem, prenosi list.

U Hrvatskoj je takodje sporo i skupo pribavljanje dozvola za poslovanje. Naime, dok je u Hrvatskoj za to potrebno 26,5 dana, u Albaniji je dovoljno 21,2 dana, a u Maroku samo 3,4 dana, pokazuje statistika Svetske banke.

Problem je i dugotrajan postupak registracije kompanije, koji prate i veliki troškovi. Postupak registracije kompanije u Hrvatskoj prosečno košta, izračunali su u Svetskoj banci, 6.350 kuna (870 evra) ili dvostruko više od proseka za zemlje članice Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD), koja okuplja 30 industrijski najrazvijenijih zemalja sveta.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar