Tapije do 300 kvadrata

Amandmani koje je usvojila Vlada Srbije otežavaju upis nelegalnih objekata u katastar. Ko hoće da proda kuću mora prvo da plati naknadu za uređenje zemljišta

Vlada Srbije usvojila je amandmane, koji će znatno promeniti predloženi zakon o upisu prava svojine na objektima bez građevinske dozvole. Pogodnost da upišu vlasništvo u katastar imaće oni bespravni graditelji, koji su zidali kuću do 300 kvadrata, vikendicu do 200 i zanatsku radnju do 100 kvadratnih metara.

Takođe, svi oni koji planiraju da prodaju svoja zdanja nakon katastarske legalizacije, moraće prvo da plate lokalnoj samoupravi naknadu za uređenje zemljišta i prilikom zaključenja kupoprodajnog ugovora sudu dostave taj dokaz.

Usvojen je i amandman na predlog LDP, kojim je predviđeno da u slučajevima kada nije urađena preparcelacija, bespravni graditelj mora da pribavi saglasnost sukorisnika ili suvlasnika na zemljištu. Time se, prema rečima Milana Miljevića, državnog sekretara u Ministarstvu građevinarstva, znatno smanjuje moć ovog zakona.

- U nekoliko presuda Vrhovnog suda za tužbe u postupku legalizacije, dato je mišljenje da nije potrebna saglasnost sukorisnika, ako u zakonom predviđenom roku nisu reagovali - navodi Miljević.

- Međutim, Vlada Srbije je prihvatila ovaj amandman. Svuda u svetu pravo svojine je neprikosnoveno, ovaj zakon je trebalo samo da omogući upis svojine, to nije legalizacija. Ne može se svojina ograničavati na kvadrate, naknade... Svojinu treba upisati, a za sve drugo postoje propisi, zabeležbe...

Miljević kaže da je usvojenim amandmanima Vlada Srbije znatno izmenila i članove zakona koji se odnose na bespravnu gradnju na tuđem zemljištu i to tako što su odredbe preformulisane u korist vlasnika parcela. Ta zdanja će biti upisana, ali samo sa pravom prilaza objektu, dok pitanje zemljišta mora da se reši sa vlasnikom, bilo da je to država, lokalna samouprava ili treće lice. Parcela mora da se pribavi pravno teretnim poslom, dakle da se plati.

SAGLASNOST

U katastar će biti upisana i ona zdanja koja su u granicama nacionalnih parkova, infrastrukturnih koridora, ali samo ako vlasnik objekta pribavi dokaz nadležne institucije prema propisima koji uređuju tu oblast. Primera radi, ako je objekat u zoni dalekovoda moguće je da se upiše u katastar samo ako to odobre „Elektromreže Srbije“.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar