Legalizacija: Čekaju 1.000 tapija

Vlasnici nelegalnih objekata širom Srbije uveliko podnose zahteve katastru nepokretnosti. Većina prijava nema prateću, propisanu dokumentaciju, kažu u Republičkom geodetskom zavodu

Katastru nepokretnosti do sada je podneto više od 1.000 zahteva za upis svojine na nelegalnim objektima širom Srbije. Reč je o bespravnim graditeljima koji nisu podneli zahteve za legalizaciju prema ranije važećim zakonima.

Kako kažu za u Republičkom geodetskom zavodu, većina prijava nema propisanu dokumentaciju, pa će vlasnici tih nelegalnih zdanja dobiti obaveštanje šta im od papira nedostaje i u kom roku treba da ih dostave.

Takođe, u toku je preuzimanje predmeta iz opština i gradova za ona zdanja za koja su ranije podneti zahtevi za legalizaciju, ali postupak nije okončan. Na primer, od Beograda i prigradskih opština već je preuzeto više od 6.000 predmeta.

- Gradovi i opštine imaju rok od 90 dana da nam dostave sve predmete, kako bismo upisali i one objekte za koje su ranije podneti zahtevi za legalizaciju - kaže Zoran Krejović, direktor RGZ.

- Da olakšamo posao i nama i lokalnim samoupravama organizujemo prezentacije i radionice po regionima, i već smo taj posao odradili za Bačku, Srem, Beograd, zapadnu Srbiju, Banat, slede Niš i Kragujevac, a još jednom ćemo ponoviti radionice za Beograd, jer tu ima najviše posla.

Na tim prezentacijama zajednički rešavamo sva sporna pitanja.

Samo u Beogradu preuzimaćemo dnevno nekoliko hiljada predmeta, i tehnički će taj posao zajedno raditi naši zaposleni i oni iz Sekretarijata za legalizaciju.

U manjim opštinama taj posao obavljaće će se lakše i brže.

Takođe, pripremili smo uputstva za privatne geodetske organizacije, koje takođe učestvuju u ovom postupku jer rade zapisnike o uviđaju sa terena i specifikaciju posebnih delova objekata, odnosno stanova sa svim potrebnim podacima za upis po zakonu.

DO 300 KVADRATA

Pravo na upis u katastar imaju vlasnici porodičnih kuća sa najviše četiri stambene jedinice, ukupne neto površine do 300 kvadrata. Svojinu mogu da upišu i vlasnici nelegalno izgrađenih stanova površine do 200 kvadrata, a isto važi i za vikendice. Poslovni prostor i zanatske radnje ne smeju da prelaze 100 kvadrata, a garaže 30. U katastar mogu da se upišu i oni objekti, koji nisu u potpunosti završeni, ali je važno da je deo zdanja osposobljen za stanovanje, da ostatak ima završene grube radove i da je postavljena krovna konstrukcija, kao i krovni pokrivač.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar