“99% može da se ozakoni, divlja gradnja stala”

Izmenama Zakona o ozakonjenju najzaštićeniji su građani, izjavio je zamenik gradonačelnika Goran Vesić. - Ovaj zakon je omogućio da građani mogu da imaju sami uvid u satelitski snimak, postojaće jedinstveni registar svih nezakonito izgrađenih objekata, tako da su ovim izmenama zakona najviše zaštićeni građani - rekao je Vesić.

Prema njegovim rečima, taj novi dokument pruža mnogo bolja sredstva za borbu protiv bespravne gradnje koja je, kako je kazao, sada stala. - Mi nećemo dozvoliti da neko gradi bez dozvole jer kad nego gradi bez dozvole, onda ne plaća nikakve obaveze našoj državi, a mi od tih doprinosa, koje oni ne plaćaju, gradimo puteve, škole, bolnice - rekao je on.

Vesić je istakao da je proces ozakonjenja vrlo jednostavan i pozvao građane koji imaju nekretnine koje nisu ozakonjene, a koje su građene pre 2015. godine, da se ozakone istakavši da one nekretnine koje su građene posle stupanja na snagu zakona, u novembru 2015. godine, ne mogu da se ozakone.

Cilj je, kako je kazao, uvođenje objekata u legalne tokove, kako bi građani normalno plaćali porez, mogli na svojim objektima da uzmu hipoteku, da uzmu kredit, da ih normalno prodaju, kupe. - Država je ovim zakonom zaista uz minimalnu dokumentaciju omogućila građanima da se lako ozakone. Rok za ozakonjenje je pet godina. Svi koji žive u nelegalnim objektima treba da iskoriste ovu priliku, a preko 99 odsto njih mogu da se ozakone jer su izgrađeni pre 2015. godine - naglasio je Vesić.

On je kazao da će Grad Beograd izmenama statuta grada koje se, prema njegovim rečima, očekuju do kraja godine, vratiti legalizaciju na gradske opšine do 300 metara kvadratnih, na prigradske, koje su sada 800, daćemo preko osamsto kvadrata, kako bi omogućilio građanima da svoje potrebe realizuju u opštinama. Tražićemo da opština da se deo ozakonjenja obavljaju u njima da bi se skratilo vreme trajanja ovog procesa.

Vesić je takođe najavio da će, prema odluci gradske skupštine, od sledeće godine sedam gradskih preduzeća imati vrtić.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar