Stopiran otkup za 100 stanova

Od 600 stanova koje je obezbedila Vlada, 288 je otkupljeno po cenama ispod tržišnih. Otkup još 100 stanova je blokiran mada je procedura završena, piše Blic.

Na osnovu ugovora sa Direkcijom za građevinsko zemljište Vlada Srbije obezbedila je 2003. godine 600 stanova. U vreme Vlade Vojislava Koštunice uredba o korišćenju državne imovine izmenjena je tako da je omogućen otkup stanova i to na osnovu poreske cene koja je znatno niža od tržišne.

Od tih 600 stanova 288 je već otkupljeno. Rešenja za ostatak stanova su stopirana prema preporuci Vlade Srbije. Kako "Blic” saznaje, za 100 stanova je potpuno završena cela procedura.

Kako za „Blic” kaže dobro upućeni sagovornik, među stanovima čije je otkupljivanje sada stopirano veoma je malo stanova u Beogradu. To znači da na stan ne čekaju činovnici po ministarstvima već mahom službenici po unutrašnjosti.

Prema prvom spisku o otkupu 288 stanova upravo su stanovi u Beogradu oni za koje se sumnjalo kako su otkupljeni dok je ostatak u unutrašnjosti najvećim delom pripao pripadnicima MUP-a koji imaju značajan broj godina radnog staža.

Rezultati istrage o prodatim stanovima za dve sedmice

Pravni tim koji je vladin Generalni sekretarijat formirao po nalogu premijera Mirka Cvetkovića u naredne dve nedelje predočiće Vladi Srbije rezultat „istrage“ i predložiti dalje korake u vezi sa stanovima prodatim ispod tržišne cene, navodi Politika.

Vlada će na predlog pravnog tima morati da odluči da li će nastaviti ili prekinuti dosadašnju višedecenijsku praksu podele državnih stanova i to pod povoljnijim uslovima. Takođe će morati da odluči i da li će ubuduće uopšte dodeljivati stanove samo u zakup ili uz mogućnost naknadnog otkupa, da li će ukinuti Uredbu važeću poslednjih sedam godina, ili će iz nje biti samo izbrisana mogućnost otkupa, pod uslovima povoljnijim nego na tržištu ili neće ništa menjati.

U februaru 2004. godine, prema dokumentima do kojih je došla „Politika“, dve republičke direkcije, Građevinska i Direkcija za imovinu, zaključile su ugovor o prenosu prava korišćenja nepokretnosti u državnoj imovini. U oktobru 2004. Komisija za stambena pitanja (predsednik Slobodan Lalović, a članovi Dragan Jočić, Zoran Stojiljković, Bojan Dimitrijević i Velimir Ilić) usvojila je informaciju o raspolaganju stanovima iz programa stambene izgradnje Građevinske direkcije za 2003. godinu. Do tada izgrađena 403 stana (353 u unutrašnjosti i 50 u Beogradu) komisija je podelila državnim organima i organima koji su ih dalje delili svojim zaposlenima, među kojima je bilo i funkcionera.

Najviše stanova pripalo je najmnogoljudnijim ministarstvima ­ MUP-u ­160 (BIA je dobila još 18). Ministarstvu finansija ­62 stana (Poreskoj upravi je od toga dato 49 stanova). Još pedeset stanova otišloje sudovima, tužilaštvima, pravobranilaštvu, organima za prekršaje, zatvorima.

Od drugih organa najviše stanova dobio je Republički geodetski zavod, uglavnom za ljude na terenu. Od 2007, kadaje vlada izmenama Uredbe potvrdila mogućnost otkupa, kupljeno je pomenutih 288 stanova. Šta je sa ostalima od četiristo razdeljenih po institucijama i šta je sa još dvesta kupljenih, a nerazdeljenih na pomenutoj sednici vladine stambene komisije, trebalo bi da utvrde nadležni.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar