Stambeni krediti u Srbiji među najskupljima u Evropi

Situacija se drastično pogoršala od septembra 2008. godine...
Srbija pripada grupi zemalja sa najskupljim stambenim kreditima u Evropi, pokazalo je istraživanje specijalizovanog portala Kamatica.com. Istraživanje se odnosi na prvi kvartal 2009. godine, a obuhvatilo je države regiona i novoprimljene članice Evropske unije.
Od početka 2008. godine, kako piše portal, kamate na stambene kredite bile su u konstantnom porastu, ne samo kod nas, već i u svim zemljama sveta. Situacija kod nas je donekle bila povoljnija do svetske finansijske krize, zahvaljujući subvencionisanim stambenim kreditima koji su održavali prosečnu kamatnu stopu na vrlo niskom nivou za naše uslove.
Međutim, situacija se drastično pogoršala od septembra 2008. godine, kada je došlo do drastičnog povećanja kamatnih stopa na sve vrste kredita i kasnije do obustave subvencionisanih stambenih kredita. Tada, za razliku od zemalja evrozone, gde kamatne stope na stambene kredite padaju zahvaljujući padu euribora, kod nas počinju da rastu zbog rasta rizika zemlje.
Prosečna kamatna stopa na stambene kredite u EU (4,8 odsto) određena je niskim kamatama u najrazvijenijim zemljama ­ Finskoj, Nemačkoj i Norveškoj, ali i visokim stopama u novoprimljenim članicama ­ prvenstveno u Letoniji, Litvaniji i Bugarskoj. Najniže kamate među članicama EU nude banke evrozone (3,75 - 6,2 odsto).

Krediti poskupeli 25 odsto za tri godine
Kamatne stope na stambene kredite u Srbiji su u poslednje tri godine porasle za oko 25 odsto (sa 6,6 na 8,3 odsto), ako posmatramo isključivo stambene kredite poslovnih banaka. To za građanina koji se zadužuje sa 60.000 evra znači oko 65 evra veću mesečnu ratu i oko 20.000 evra više kamate za 25 godina otplate. U odnosu na period do septembra 2008. godine, cena stambenih kredita porasla je za oko 12 odsto, što znači 32 evra veću mesečnu ratu i oko 10.000 evra više za otplatu tokom 25 godina.

prosečne kamate u evropi
Država kamata
Estonija 4,4
Rumunija 6,1
Hrvatska 6,1
Mađarska 6,3
Slovenija 6,8
Bugarska 8,2
Srbija 8,3
Litvanija 8,6
Crna Gora 9
BiH 9,4
Letonija 11
Prosek EU 4,8

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar