Sagradili 100 zgrada usred parka prirode

Više od 100 objekata nelegalno je sagrađeno na obali jezera Perućac, strogog rezervata prirode sa 17 endemsko-reliktnih vrsta. Iako je još od 2003. godine gradnja nelegalnih objekata krivično delo, do sada nijedan objekat nije uklonjen, a njihovi vlasnici su kažnjavani uslovno.

U Nacionalnom parku „Tara“ rešeni su da stanu na put divljoj gradnji, a za takvu odluku imaju i podršku ministra za zaštitu životne sredine Olivera Dulića.

- Na obali jezera Perućac trenutno imamo 50 montažnih kućica od drveta, 25 kamp kućica, 36 splavova i dve kuće od tvrdog materijala. Svi su oni nelegalno izgrađeni na državnom zemljištu i ozbiljno narušavaju ovo zaštićeno područje. Godinama podnosimo prijave nadležnima, postoje rešenja o rušenju još iz 1997. godine, ali njih nema ko da sprovede - kaže Olga Jovanović, nadzornik građevinskih poslova u NP „Tara“. Ona dodaje da su u ovom javnom preduzeću očekivali da će problem biti rešen još 2003. godine kada je divlja gradnja postala krivično delo, ali ništa se posebno nije dogodilo.

- Svi koji naprave objekat na obali jezera čine dva krivična dela, gradnju bez građevinske dozvole i gradnju na državnom zemljištu. Sve sudske presude po našim prijavama bile su gotovo istovetne, tri meseca zatvora, uslovno na godinu dana i plaćanje 3.000 dinara sudskih troškova. Vlasnici plate troškove, sačekaju da prođe godina i nastave sa gradnjom - objašnjava Jovanovićeva.

Dr Boban Tomić, direktor Nacionalnog parka, kaže da oni nemaju ovlašćenja kojima bi mogli zabraniti gradnju i naložiti rušenje.

- Nelegalnu gradnju možemo samo da evidentiramo i prosleđujemo republičkom građevinskom inspektoru. Ukoliko bismo ih zakonski dobili, mi bismo mnogo efikasnije štitili ovo područje i uzurpaciju državne imovine. Moj stav je da sve divlje objekte treba porušiti, a mislim da i u nadležnim ministarstvima preovlađuje takav stav - kaže dr Tomić. O problemu divlje gradnje na Perućcu obavešten je i ministar za zaštitu životne sredine Oliver Dulić prilikom nedavne posete ovom području. On je tom prilikom bio vrlo kategoričan - sve nelegalne objekte u zaštićenim područjima treba porušiti.

Prodaju i državnu zemlju

Loša kaznena politika doprinela je, kako kažu u NP „Tara“, da se u objekte na jezeru ulaže sve veći novac, a vrhunac je tržište nekretnina na državnoj zemlji, kako piše Blic.

- Svedoci smo najgroznijeg i najbahatijeg načina pljačke državnog zemljišta. Preko noći na obali niču kuće, sve češće od tvrdog materijala, čiji su vlasnici najčešće iz Užica, Čačka, Valjeva. Vrhunac drskosti je trgovina državnim zemljištem. Sve češće se na lokalnim medijima čuju oglasi o prodaji placeva na obali Perućačkog jezera - priča dr Boban Tomić, direktor NP „Tara“. On kaže da primera prodaje državne zemlje ima i na obali Drine.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar