SAD giganti hrle: Od stana 120.000 EUR – kao 3 plate

Kompanije u jednom od omiljenih odredišta Hrvata koji beže iz Lepe naše, Dablinu, teško pronalaze radnike i poslovni prostor.

Naime, američke kompanije nahrlile su u Irsku i zapošljavaju čak jednog od pet radnika u toj zemlji. Samo prošlog meseca, na primer, Facebook i Salesforce najavili su da će zaposliti dodatnih 2.500 ljudi u Dublinu. Grad stoga puca po šavovima, a nakon Bregzita očekuje se da će se “doseliti” i velik broj britanskih kompanija, što će postojeću situaciju dodatno otežati.

Kao rezultat navedenog, plate rastu, ali skaču i cene najma kako kancelarijskih prostorija, tako i stanova.

"Dablin se jednako kao i ostale evropske metropole suočava s velikim izazovima koji su nastupili rastom grada. Najveći je trenutni problem nedostatak prostora za poslovni prostor", objasnila je Mary Rose Burke, direktorka Privredne komore u Dablinu.

Poslovni procvat najvidljiviji je na gradskim dokovima gde su se finansijskim kompanijama poput Citigroupa pridružile kompanije kao što je Google koji zapošljava oko 5.000 osoba.

Stoga iznajmljivači stanova zadovoljno trljaju rukama budući da su prošle godine prosečno zaradili 118.000 evra, što je čak tri puta više od prosečne plate u Irskoj. Prosečna cena stanova u Dablinu iznosi 2.400 evra mesečno, odnosno tri puta više nego u Belfastu koji je udaljen samo dva sata.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar