Rampa za Puteve Srbije

Račun Javnog preduzeća “Putevi Srbije” uskoro bi mogao da se nađe u blokadi. Ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić u petak je najavio da će se to desiti već za pet dana, i to zbog poreskog duga ove putarske firme.

- “Putevi Srbije” ne plaćaju porez na dodatu vrednost na naplaćenu putarinu - rekao je Dinkić. - Oni to ne čine još od 2008. godine, iako su dužni. Taj dug se drastično povećao. Bilo je dovoljno godinu dana javnih upozorenja da se moraju izmiriti poreske obaveze i isti tretman će imati svi.

Sa druge strane, u “Putevima Srbije” kažu da to javno preduzeće, u skladu sa zakonom, ne plaća PDV na putarinu.

- Putarina je javni prihod na koji se ne plaća PDV, jer bi, u suprotnom, država sama sebi plaćala porez, što se ne radi nigde u svetu - navode u ovom javnom preduzeću. - PDV nije uračunat u cenu putarine u Srbiji, što znači da učesnici u saobraćaju ne plaćaju PDV prilikom korišćenja auto-puteva. Kada bi u cenu bio uračunat PDV, putarina bi bila skuplja za 20 odsto.

Ista praksa, kako je navedeno, važi u evropskim zemljama i tamo gde državna firma, odnosno javno preduzeće obavlja naplatu putarine. PDV na putarinu se ne obračunava i samim tim je cena putarine niža, što je konstatovano i na konferenciji Asocijacija koncesionara auto-puteva i puteva pod naplatom, održanoj krajem maja u Dubrovniku u Hrvatskoj.

- Vlada Srbije poslednji put odobrila je povećanje cene putarine u februaru 2008. godine, i tom prilikom u tu cenu nije uračunat PDV - navode u “Putevima”. - Naše poslovanje je transparentno. Putarina je naknada za korišćenje dobra u opštoj upotrebi, i to je strogo namenski javni prihod, a ne prihod “Puteva Srbije”. Taj prihod nije komercijalni već javni i kompletno ide u budžet, a koristi se isključivo za održavanje državnih puteva prvog i drugog reda, za šta su sredstva, inače, nedovoljna.

ODRŽAVANjE

“Putevi Srbije” naplaćuju putarinu na svega 600 kilometara auto-puteva, a imaju obavezu da održavaju državne puteve prvog i drugog reda u ukupnoj dužini od čak 16.000 kilometara. Kako kažu u ovom preduzeću, za održavanje se angažuju putarske firme, koje ispostavljaju račune “Putevima Srbije” a obračunavaju i PDV. Po tom osnovu “Putevi Srbije” i plaćaju PDV.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar