Radna grupa za građevinske muke

Država i neimari dogovorili izgradnju 5.000 stanova na mestu kasarne „4. jul” u Beogradu

Rešenja za brže izdavanje građevinskih dozvola, otklanjanje problema likvidnosti građevinskih preduzeća, uvođenje poreskih olakšica i nastup domaćih neimara na našem, ali i stranim tržištima biće zadaci nove radne grupe sastavljene od predstavnika ministarstava ekonomije, finansija, prostornog planiranja, izvođača radova i proizvođača materijala.

Predlog za njeno formiranje potekao je od premijera Mirka Cvetkovića, koji se juče u Vladi Srbije sastao sa četrdesetak predstavnika građevinskih preduzeća. Tom sastanku na kome je, kako saznajemo, dogovoreno da država krene u izgradnju 5.000 stanova na mestu kasarne 4. juli u Beogradu, prisustvovali su i Mlađan Dinkić, potpredsednik vlade, Oliver Dulić, ministar životne sredine i prostornog planiranja, i Vuk Đoković, državni sekretar u ministarstvu finansija.

– Svi su se saglasili da izgradnja 100 zgrada na mestu kasarne pravi dobar put za izlazak domaćih firmi iz nelikvidnosti. Na taj način biće utrošene višemesečne zalihe građevinskog materijala i uposlen veliki broj firmi. Nije bilo reči kome će biti namenjeni stanovi, ali pretpostavljam da će većina pripasti Vojsci i MUP-u – kaže za „Politiku” Goran Rodić, iz Privredne komore Srbije.

Oliver Dulić, koji se se posle sastanka obratio novinarima, nije pominjao izgradnju ovih stanova. Kao i većina učesnika saglasio se da je susret bio koristan za obe strane.

– Pažljivo smo saslušali primedbe privrednika u vezi sa primenom Zakona o planiranju i izgradnji, a posebno one o sporosti u izdavanju građevinskih dozvola. Američka ambasada, čija izgradnja je juče počela dobila je građevinsku dozvolu za dva meseca. Zašto se u Beogradu i za svaku drugu lokaciju dozvola ne bi izdavala za to vreme. Novi Sad je pokazao da je to moguće. Ali taj grad je 90 odsto pokriven planovima, a Beograd samo 20 odsto i to je najveći problem – rekao je Dulić.

Da birokratija najviše koči građevinarstvo konstatovao je i Mlađan Dinkić naglašavajući da papirologija mora ekspresno da se rešava.

Osim sporog izdavanja dozvola ovu privrednu granu, prema rečima ministra ekonomije, opterećuje mala tražnja. Država to pokušava da reši kroz subvencionisane kredite i moguću kupovinu nekretnina na lizing.

– Zatražio sam od Ministarstva finansija da predloži odgovarajuće zakonske akte kojima će biti omogućena kupovina stanova na lizing. Tako bismo podstakli tražnju–uverava Dinkić.

Dragan Kočalić, vlasnik „Montere”, kaže da su se građevinci sa predstavnicima vlasti razumeli u vezi sa reprogramiranjem dugova kod poslovnih banaka.

– Vlada tu ima sužen manevarski prostor, ali nam je obećano da će da se uključi i pomogne kako bi se kod banaka izdejstvovao grejs period od godinu dana za otplatu kredita– ističe Kopčalić.

– Građevinci takođe traže da im se da prednost na tenderima za projekte koji se finansiraju iz budžeta – dodaje Milenko Milutinović, direktor „Deneze”. Predloženo je formiranje jakog domaćeg konzorcijuma, koji bi bio konkurentan i mogao da stane rame uz rame sa stranim firmama.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar