Radijator curi – ko je odgovoran za kvar?

Na početku grejne sezone u Srbiji nema problema sa nabavkom energenata. Međutim, pojedine toplane se suočavaju sa tehničkim problema. Neki su iznenadni, a neki su, kažu stručnjaci, morali da se preduprede. Ko je odgovoran za kvarove na grejnim instalacijama.

U Svrljigu je eksplodirao kotao, u Kruševcu je bio veliki kvar na toplovodu, a problem je imala i Niška toplana. Najviše reklamacija je zbog curenja ili hladnih radijatora. Međutim, veliki broj kvarova je i na podstanicama koje su zajedničke za celu ili više zgrada.

U toplanama kažu da intervencije moraju da rade stručne ekipe, a neretko se dešava da građani renoviraju stan i sami izmeštaju pojedine radijatore.

"Ne kontaktirajući toplanu oni neovlašćeno uđu u predajnu stanicu, isprazne instalaciju da bi mogli da izmeste ili zamene grejna tela i kada završe te aktivnosti sve ostave u takvom stanju", kaže Petar Vasiljević, licencirani inženjer za energetsku efikasnost.

Beogadske toplane, recimo, održavaju ceo grejni sistem, uključujući i radijatore u stanovima. Kod nekih drugih, obaveza se završava u podstanici. A održavanje instalacija u zgradi i stanovima može da radi uslužno i neka druga firma.

"Skupštine stanara moraju da se izjasne oko toga da li žele ili ne žele da toplana održava njihove instalacije. Ukoliko korisnik ima ugovor sa toplanom naše ekipe su zadužene za održavanje tih instalacija, kaže Milena Pavlović, pi-ar "Gradske toplane" Niš.

"Postupak je da svaki stanar u svom stanu pozove toplanu, jer on zna šta se u njegovom stanu dešava, ističe Dragan Đorđević, predsednik skupštine stanara zgrade.

Osnivači toplana su lokalne samouprave koje sa svojim daljinskim sistemima odgovaraju za sigurnost grejanja građana i poslovnog prostora.

"Sve službe prave plan i programe remonta koji se objedinjavaju na čelu sa tehničkim direktorom i na kraju se ti planovi svrstavaju u jedan plan koji se zove plan remonta. Po tom planu remonta za ovu sezonu smo odradili mnogo poslova", kaže Miroljub Erić, tehnički direktor "Gradske toplane" Kruševac.

Toplane su u obavezi da tokom leta završe remontne radove i spremni uđu u grejnu sezonu.

"U zavisnosti od mogućnosti sprovođenja naplate, toplane nekada nisu u mogućnosti da tokom leta pravovremeno sprovedu sve aktivnosti na pripremi grejne sezone odnosno realizuju remontne radove i obezbede dovoljne koliličine energenata, pa je moguće da u relativno krtkom periodu završe remontne radove pa onda na početku grejne sezone dođe do poremećaja rada celog sistema", kaže Petar Vasiljević.

Treba znati i da podstanice ne mogu da rade bez struje, koju plaćaju ili svi stanari ili toplane. U zgradama gde je zajednička struja isključena zbog dugova ne može biti ni grejanja.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar