Putevi Užice grade olimpijske objekte

Građevinsko preduzeće „Putevi Užice“ u četvrtak u Sočiju potpisalo ugovor vredan 265 miliona dolara. Dnevno će se izvoditi radovi vredni oko 400.000 dolara

GRAĐEVINSKO preduzeće „Putevi Užice“ potpisalo je u četvrtak u Sočiju ugovor o izgradnji olimpijskih objekata vrednih 265 miliona dolara. U ekskluzivnoj zoni ovog crnomorskog turističkog centra naši neimari gradiće kompleks „Olimpijski univerzitet“ čija površina premašuje 92.000 kvadrata. S obzirom na ugovorene rokove, dnevno će se izvoditi radovi vredni oko 400.000 dolara. „Putevi Užice“ su jedino srpsko preduzeće, koje je angažovano na izgradnji olimpijskih zdanja.

Uz nastavnu, naši neimari sazidaće i jednu stambenu zgradu, kao i dva hotela lanca „Merkjuri“ sa četiri i „Pulman“ sa pet zvezdica. „Putevi“ su još ranije ugovorili izradu armirano-betonske konstrukcije za ovaj kompleks, a taj deo posla vredan je 70 miliona dolara i radovi su u toku. Dakle, u kasu „Puteva Užice“ samo od ovog gradilišta sliće se više od 330 miliona dolara.

Ovo je samo jedan od projekata, koje neimari iz Užica grade za zimsku olimpijadu, u Sočiju. Ukupna vrednost poslova, koji su povereni „Putevima Užice“ za najveći sportski događaj, je više od 600 miliona dolara. „Putevi“ za Olimpijadu grade i četiri hotela na Krasnoj poljani, u podnožju mesta gde će se održavati takmičenja u alpskom skijanju. U tom kompleksu radiće i četiri mosta, a u blizini aerodroma „Soči“ grade i osam objekata u kojima će biti smešteni novinari.

- „Olimpijski univerzitet“ po ugovoru treba da bude završen do 1. februara naredne godine, a hoteli i stambeni objekat u kompleksu za godinu i po dana - kaže Vladan Stamenić, direktor „Puteva Užice“ za Rusiju. - Kompleks radimo po sistemu ključ u ruke, što znači da smo zaduženi i za opremanje enterijera.

Planiramo da deo nameštaja za opremanje kompleksa „Olimpijskog univerziteta“ dopremimo iz Srbije. To je naša prednost zato što se na robu iz Srbije ne plaća carina, tako da po ceni srpski proizvodi mogu da budu konkurentni.

Zbog povećanog obima posla, uz postojećih oko 3.000 radnika „Putevi Užice“ angažovaće u Sočiju još najmanje 2.000. Podizvođač „Puteva“ u ovom poslu je preduzeće „Jedinstvo“ iz Užica, koje je zaduženo za instalacije. Investitor na izgradnji kompleksa „Olimpijski univerzitet“ je ruska finansijska grupacija“ Interos“, čiji je vlasnik ruski milijarder Vladimir Potanjin.

Deo novca za ovaj projekat on obezbeđuje iz sopstvenih sredstava, a deo iz kredita.

Izvor: Novosti

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar