Prodaja poslovnog prostora na lizing od sledeće godine

Od marta naredne godine lizing kuće planiraju da počnu sa prodajom poslovnog prostora na lizing, najavio je za Press generalni sekretar Asocijacije lizing kompanija Srbije Petar Gavranović. Čeka se samo izmena zakona koja će to omogućiti, a novi propisi trebalo bi da budu usvojeni do kraja godine.

Prema Gavranovićevim rečima, lizing nekretnina kod nas trenutno nije moguć po Zakonu o finansijskom lizingu, ali je Vlada Srbije najavila da će se zakonska regulativa promeniti do kraja godine. Čim se to dogodi, lizing kompanije će početi prvo sa finansiranjem pravnih lica, a verovatno će kasnije uvesti i lizing stanova za građane.

Banke su sve opreznije pri davanju kredita za poslovne prostore i stanove. Kako se to onda vama isplati?

- U Evropi i našem okruženju lizing nekretnina je zaživeo, pre svega radi se finansiranje poslovnih objekata, mada postoji i lizing stambenog prostora za građane. Suštinu lizinga predstavlja zadržavanje vlasništva nad predmetom finansiranja, tako se umanjuje rizik lizing kompanije, a omogućava se da se kriterijumi za odobravanje nešto spuste i tako lizing nekretnina bude dostupnija većem broju korisnika.

Koliko je opalo tržište lizinga?

- U prvih pola godine ukupno je ostvaren promet od oko 110 miliona evra. Prošle godine je u istom periodu ostvareno 134 miliona, što znači da je tržište opalo za nekih 20 odsto. Glavni razlozi su nedostatak novih investicija i smanjena privredna aktivnost. Najveći neprijatelj lizinga na našem tržištu je PDV na kamatu, po čemu smo jedinstveni u negativnom smislu.

Šta lizing kuće najčešće oduzimaju od klijenata?

- Automobile, kamione, građevinsku mehanizaciju i specijalizovanu opremu. Tim redom. Trenutno je veliki broj nelikvidnih firmi i njima predstavlja veliki problem uredno servisiranje obaveza.

Raste li broj vraćenih vozila?

- Da, ali je on i dalje procentualno vrlo mali ako se gleda ukupan broj ugovora. Procena je da se u ovoj godini vratilo oko 800 predmeta, što je u odnosu na više od 60.000 aktivnih ugovora veoma mali procenat.

Da li ljudi više vraćaju skuplje ili jeftinije automobile?

- Načelno, oni koji kupuju jeftinija vozila su urednije platiše. Rizična grupa su definitivno oni koji kupuju ekstremno skupa vozila.

Šta savetujete ljudima koji hoće da vrate nešto uzeto na lizing?

- Raskid lizing ugovora je najgora solucija, jer tu lizing kuća oduzima vozilo i namiruje prvo svoja potraživanja. Bolja opcija je da se klijent obrati na vreme lizing kući, zatraži reprogram dugova ili sam pronađe nekoga ko hoće da preuzme vozilo. A što se tiče onih koji bi da uzmu nešto na lizing, prvo im savetujem da se dobro raspitaju, obiđu više lizing kuća, pročitaju opšte uslove finansiranja. Trenutno su vrlo aktuelne fiksne kamatne stope, finansiranje u evrima i dinarima, dok bi vezivanje za švajcarski franak trebalo preskočiti.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar