Porast inflacije zbog povećanja PDV i skupljeg povrća

Narodna banka Srbije (NBS) objavila je danas da je mesečni rast inflacije u januaru od 1,4 odsto posledica jednokratnog uticaja povećanja akciza i posebne stope poreza na dodatu vrednost (PDV), kao i poskupljenja povrća.

Kako se navodi na sajtu centralne banke www.nbs.rs, prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, međugodišnji rast potrošačkih cena u januaru iznosi 3,1 odsto i nalazi se u granicama cilja NBS-a, koji je četiri odsto, plus, minus 1,5 procentnih poena.

U januaru je, kako ističe NBS, bazna inflacija, odnosno rast potrošačkih cena po isključenju hrane, energije, duvana i alkohola, bila u padu i iznosila je 3,7 odsto međugodišnje.

Narodna banka Srbije očekuje da će se međugodišnja inflacija i u narednim mesecima kretati u granicama cilja, navodi se na sajtu te finansijske institucije.

Posebna, niža stopa poreza na dodatu vrdnost, koja se uglavnom odnosi na osnovne životne namirnice, lekove i usluge, od 1. januara ove godine povećana je sa osam na 10 odsto, a na kompjutere i računarsku opremu na 20 odsto.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar