Pomama za malim stanovima donela novost na tržište

Iako se po novinskim oglasima i rečima agenata za promet nekretnina čini da je ponuda svih kategorija stanova dobra, ipak je već duže potražnja veća od ponude. Svi znaju da su najtraženiji mali stanovi, odnosno garsonjere, koje investitori grade u ograničenom broju i koje se najčešće prodaju još dok su u planovima.

S druge strane, na tržištu je zatišje u potražnji poslovnog prostora u perifernim delovima grada, posebno onog manje kvadrature. Kada su kupovali ove lokale vlasnici su očekivali da će se baviti nekom delatnošću, otvoriti kafić ili frizersku radnju ili će lokal dati u najam. Međutim, korisnici ovih usluga naviknuti su da sve poslove završavaju bliže centru, gde je manjak poslovnog prostora, tako da su lokali u nešto udaljenijim delovima grada ostali prazni.

Vlasnici praznih lokala došli su na ideju da ih ponude kupcima koji traže male stanove. Tako se u oglasima pojavio veći broj slobodnih garsonjera, koje imaju od 13 do 20 kvadratnih metara i za koje prodavci kažu da su uknjižene kao lokali, što zapravo znači da se poslovni prostor nudi za stambeni. Šta to znači za buduće stanare? Načelnik Gradske uprave za urbanizam i stambene poslove Novog Sada Zlatibor Paunov izjavio je za naš list da nije svejedno da li je zgrada u kojoj se nudi lokal za stanovanje građena kao poslovni objekat, ili kao stambeno-poslovni. Ukoliko je zgrada građena kao poslovni objekat, kupac lokala koji bi želeo da ga koristi za stanovanje ne može da traži njegovu prenamenu. Prenamena prostora moguća je samo za one lokale koji se nalaze u stambeno-poslovnim objektima, međutim, za to treba i vremena i novca.

Kupac lokala koji želi da ga adaptira u stančić, ili je to prodavac već uradio, mora da Gradskoj upravi za urbanizam podnese zahtev za izdavanje akta o urbanističkim uslovima za promenu namene prostora. Nakon što JP Urbanizam izradi uslove, izdaje se upotrebna dozvola. Troškove izrade projektne dokumentacije snosi naručilac, dakle kupac poslovnog prostora, pa s tim treba da računa prilikom ugovaranja cene s vlasnikom lokala. Kako su troškovi uređenja zemljišta obično veći kod izgradnje poslovnog prostora, dodatnih troškova po tom osnovu za kupca lokala nema. Osim dodatnih troškova koje će imati kupac poslovnog prostora koji želi da nameni za stanovanje - od plaćanja projektne dokumentacije, do adaptacije, on mora da računa i na bar dva - tri meseca čekanja, što znači da će još toliko morati da čeka na useljenje i plaća mesečnu kiriju, ukoliko je podstanar. Treba, naravno, dobro razmisliti da li 13 kvadrata u kojima treba da organizuje celodnevni život vredi 15.000 evra. To je druga strana primamljivih cena iz oglasa.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Jedan komentar na “Pomama za malim stanovima donela novost na tržište”

  1. branka says:

    U ponudi je poslovno stambeni prostor (kancelarije) u okviru zgrade, ulaz sa spoljne strane, nema izloga, nije potrebna adaptacija. Da li je moguca prenamena u stambeni prostor i koji je put. Molim vas odgovorite mi.

Ostavi komentar