Počela izgradnja stanova za izbeglice u Zrenjaninu

Gradilište stanova namenjenih najugroženijim izbeglim i raseljenim licima, u Ulici Franje Kluza u Zrenjaninu, juče je obišao gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić, sa saradnicima, kao i pomoćnik komesara za izbeglice i migracije Republike Srbije Ivan Gerginov. Gradi se na lokaciji pored već postojećih stanova socijalnog stanovanja.

Sredstva za izgradnju 11 stambenih jedinica, u iznosu od 274.000 evra, obezbeđena su kroz donatorska sredstva Fonda Regionalnog stambenog programa, a preko Banke za razvoj Saveta Evrope. Grad Zrenjanin je obezbedio građevinsko zemljište i svu neophodnu infrastrukturu za buduće stanove.

„Ovo je jedna od više lokacija u Zrenjaninu na kojoj se grade objekti za kolektivno stanovanje. Investicija je specifična jer je država stala iza ove priče i veoma sam zadovoljan što će 11 porodica, sada naših sugrađana, koji se još uvek vode kao izbeglice, ovde ostvariti svoje stanarsko pravo“, istakao je gradonačelnik Janjić.On je napomenuo da su dešavanja iz devedesetih godina prošlog veka prouzrokovala veliki broj izbeglica i na teritoriji grada Zrenjanina.

Uskoro počinje i gradnja 40 stanova u Pančevačkoj ulici i 26 u Kleku

„Ti ljudi sada ovde žive i rade, i dobro je što im rešavamo stambene probleme. Uskoro će početi gradnja i u Pančevačkoj ulici, a proširićemo i izbegličko naselje u Kleku“, najavio je Janjić, podsećajući da Grad u ovom projektu učestvuje na taj način što je obezbedio zemljište, infrastrukturu i priključke, što će se primeniti i u narednim projektima ove vrste.

Pomoćnik komesara za izbeglice i migracije Republike Srbije Ivan Gerginov pohvalio je saradnju sa lokalnom samoupravom u Zrenjaninu.

„Ovaj projekat je deo Sarajevske inicijative, još iz 2005. godine, koji je zamro voljom hrvatske strane, zbog sukoba oko stanarskih prava. Mi smo u Srbiji, kao Komesarijat za izbeglice i migracije, od 2009. godine aktivno radili na zbrinjavanju izbeglica i raseljenih i imali smo tempo od 5,7 stambenih rešenja na dan, što izgleda prilično impresivno, ali je još uvek mnogo onih koje treba zbrinuti. Zbog toga smo radili na zanavljanju Sarajevske inicijative, što je rezultiralo bespovratnim donatorskim sredstvima u iznosu od 500 miliona evra na nivou regiona, od čega je 300 miliona za Srbiju. Zgrada ovde gradi se iz tih sredstava“, naglasio je Gerginov.

Predstavnici Komesarijata za izbeglice potvrđuju da je u projektima sa Gradom Zrenjaninom, uloženo 100 miliona dinara za ovu namenu.

„Pored ove zgrade od 11 stanova, koja vredi 33 miliona, ubrzo ćemo početi gradnju u Pančevačkoj ulici, gde će se graditi 40 stanova, i u Kleku, gde će biti još 26 stambenih jedinica. Verujem da ćemo u Zrenjaninu do 2019. godine dostići brojku od 300 miliona dinara ulaganja, što je za grad ove veličine fantastično“, naglasio je Ivan Gerginov.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar