Novi Sad- Zgrada u Futoškoj prva na meti bagera

Gradski inspektori napisali su za 16. decembar rešenje o rušenju nelegalne zgrade u dvorištu Futoške 60. Dok se kupci šest garsonjera, jednosobnog i dvosobnog stana nadaju da će u poslednjem trenutku sprečiti bagere, njihove komšije smatraju da se zgrada mora srušiti, a u Gradskoj kući da je to tek početak obračuna sa divljom gradnjom u Novom Sadu, gde je bez dozvola izgrađeno 23.827 objekata, a za legalizovanje oko 15.000 njih nije podneta potpuna dokumentacija.

Da će zgrada u Futoškoj 60 biti srušena potvrdio je i gradonačelnik Igor Pavličić, navodeći u razgovoru sa stanarima naselja Dunavac da oni nisu jedini protiv kojih se vodi postupak zbog nelegalne gradnje.

Spor u Futoškoj 60 traje već desetak godina. Ti stanovi su sada prazni, bez vode, struje i grejanja jer nisu priključeni na mrežu, pošto njihove komšije iz okolnih legalnih stanova ne žele da im dozvole priključenje. A bez toga investitor i kupci i ne mogu da legalizuju objekat. Kupci, koji su više puta tužili investitora Veljka Rizića i dobili spor prema kojem je on dužan da ih obešteti, sada zajedno s njim nastoje da nađu način da im stanovi ipak ne budu porušeni. Više im je stalo, kažu, da sačuvaju krov nad glavom nego da čekaju novac od investitora.

- Deca su mi u podstanarima dok ovaj stan sada zvrji prazan. Treba već jednom da se reši sve ovo - kaže penzionerka Živanka Crnjak, jedan od kupaca.

Profesor fizičkog Majkel Popović trenutno živi u stanu kod supruge.

- Moji su iz Bočara, pa su kupili stan za mog brata Danijela i mene dok smo studirali u Novom Sadu. Umesto da živimo tu, brat se vratio u selo, a ja živim kod supruge. Da smo znali, sigurno ne bismo ulazili u ovaj trošak - ogorčeno kaže Popović.

Svi njihovi pokušaji da privole komšije da im dozvole da se priključe na komunalnu infrastrukturu ostali su bez rezultata.

Investitor Veljko Rizić je ranije izjavio da su dobijene sve dozvole koje prethode građevinskoj i da je ostalo samo da stanari legalnog dela Futoške 60 potpišu saglasnost.

- Velik broj stanara je spreman da da saglasnost, ali je problem u dvema porodicama koje očigledno nisu za to. Nadam se da će ipak biti razumevanja i da ćemo rešiti problem. U slučaju davanja saglasnosti, za dve nedelje bi zgrada bila legalizovana, jer su prethodne dozvole prikupljene, a gradske službe postale ažurnije u radu - kaže Rizić.

Komšije protiv legalizacije

Predsednica stanara zgrade u Futoškoj 60 Milica Malešević kaže da stanari ne bi imali ništa protiv da je investitor krajem devedesetih na prostoru gde je bio dvorišni stan od 41 kvadrat sagradio isti takav, a ne osam stanova na 180 kvadrata. Po njenom mišljenju, pravda je da se zgrada poruši, a da investitor obešteti „ljude koje je navukao na tanak led i preko kojih sad nastoji da legalizuje zgradu”.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar