Niže kamate, iznos rate diktira kurs dinara

U aprilu kamatne stope stambenih kredita vezanih za evro u Srbiji mogle bi da budu smanjene pod uslovom da do kraja ovog meseca novac drastično ne poskupi u evrozoni. Iako će rate u evrima biti manje, zbog slabljenja dinara od početka godine za oko pet odsto, građani teško da će osetiti neki dobitak.

Dugoročni krediti u Srbiji, u koje spadaju stambeni zajmovi, uglavnom su indeksirani u evrima ili francima. Kamatne stope za kredite indeksirane u evrima formiraju se tako što banke uzimaju u obzir kretanje EURIBOR-a - kamatne stope na evropskom tržištu novca po kojoj prvoklasne banke međusobno pozajmljuju novac, uz dodatak marže. Ili, kod švajcaraca, uglavnom je to LIBOR za franak, kako piše Blic.
Praksa je da banke kamatne stope za klijente usklađuju na osnovu šestomesečnog EURIBOR-a i da to čine četiri ili dva puta godišnje, ukoliko, naravno, ima promena.
- Prvog radnog dana januara ova kamatna stopa iznosila je 4,75 odsto, dok je polovinom ovog meseca bila 4,61 odsto. Očekuje se da bi za tu promenu trebalo da se snizi kamatna stopa za sve kredite koje su indeksirani u evrima i to kod banaka koje rate obračunavaju kvartalno. Ali, treba imati u vidu da je od početka godine dinar oslabio - ističe mr Goran Nikolić, saradnik Privredne komore Srbije.
Tako je prvog dana januara evro vredeo 79,20 dinara, dok danas srednji kurs iznosio 83,50 dinara, što znači da je evro ojačao za oko pet odsto.
- Smanjenja EURIBOR-a ima direktan uticaj na stambene kredite koji su vezani za taj parametar, što je većina kredita odobrenih u „Findomestik banci”, tako da klijenti poslednjih meseci osećaju promenu mesečne rate. Kod keš i potrošačkih kredita nije došlo do promena, ni kada je EURIBOR rastao, ni sada kada se smanjuje, jer su izvori za ove kredite raznoliki. Na njihovu cenu više utiče nivo obaveznih rezervi koji je u Srbiji relativno visok i koji se već neko vreme nije menjao - ističe Vladimir Marković, potpredsednik Izvršnog odbora „Findomestik banke”.
S druge strane, Svetozar Šijačić, član Izvršnog odbora „Rajfajzen banke”, smatra da iako je bazna stopa zaista pala usled opšteg povećanja rizičnosti plasiranja sredstava, a naročito povećanja rizika zemlje, došlo je do povećanja dela kamatne stope koji se dodaje na baznu stopu, kako bi se umanjio rizik.
- U budućnosti se može očekivati povećanje, a ne smanjenje kamatnih stopa na stranu valutu, kao i na kredite indeksirane u stranoj valuti. Dobra vest za građane je da će se verovatno povećati, a i već su se povećale i kamatne stope na deviznu štednju - ukazuje Šijačić.
Kod stambenih kredita vezanih za švajcarce ne očekuju se izmene kamatnih stopa jer nije bilo promena LIBOR-a.
Primer otplate kredita, januar
Iznos kredita 40.000 evra
Kamatna stopa EURIBOR 4,75%+marža 2,5%=7,25%
Rok 20 godina
Rata 316 evra
Dinarska protivvrednost 25.040 dinara

Primer otplate kredita, mart
Iznos kredita 40.000 evra
Kamatna stopa EURIBOR 4,61%+marža 2,5%=7,11%
Rok 20 godina
Rata 312,8 evra
Dinarska protivvredostt 26.119 dinara

Skuplji dinarski krediti
Pošto Narodna banka Srbije pooštrava monetarnu politiku, a dokaz je krajem prošle nedelje povećanje referentne kamatne stope za čak tri odsto, logična posledica je poskupljenje dinarskih zajmova.
- Očekujemo značajno povećanje kamatnih stopa na sve dinarske pozajmice - naglašava Svetozar Šijačić.
Ali, ako je za utehu, bankari najavljuju da će povećati i kamate na dinarsku štednju.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar