Niču prvi soliteri na Podbari

Odbornici Skupštine grada usvojili su regulacione planove za ulaz u Podbaru između Ulice Filipa Višnjića i pruge i za deo Ulice Marka Miljanova u ovom naselju, prema kojima će tu moći da se grade višespratnice, pa i soliteri od deset etaža. Novi akti podelili su stanare najstarijeg dela grada. Dok jedni misle da će im to pomoći da se izbore za inicijativu da se i u ostalim delovima naselja dozvoli izgradnja četvorospratnica umesto prizemnih kuća, drugi strahuju od toga da će se naselje pretvoriti u ”novu Grbavicu ili Detelinaru“.

Zagovornici ideje da se u naselju dozvoli gradnja do četiri sprata, čemu se gradski planeri načelno protive, sa čuđenjem gledaju na rešenja da se u pojedinim ulicama na parcelama na kojima su bile jednospratne kuće zidaju i građevine od po 10 etaža, dovodeći u sumnju kriterijume urbanista i doslednost u njihovim odlukama, kako piše Blic.
Većina stanovnika je za to da se spratnost podigne na prizemlje plus četiri sprata, kao što je to bila prema GUP-u do 2000. godine, s tim da se deo sa prizemnim objektima u nekoliko ulica oko Almaške crkve očuva kao kulturno-istorijska celina. Međutim, urbanisti i grad stalno obijaju naše predloge za povećanje spratnosti. To je njihovo pravo, ali je problem u tome što nisu dosledni, pa su u pojedinim ulicama dozvolili gradnju petospratnice, iako je tu moguća gradnja do dva sprata - kaže Petar Jovanović, član saveta mesne zajednice Podbara.
Prema njegovim rečima, Podbarci se ne bune samo zbog spratnosti, nego i uređenja okoline jer ne žele da se ponovi slučaj Grbavice i Detelinare, gde su izostale zelene površine i parkinzi. Stav mesne zajednice je da urbanisti moraju da zacrtaju jedan plan i njega se drže, a ne da se stalno menja ponešto.
- Neko je za to da ovo bude samo kraj sa porodičnim kućama, drugi su za zgrade, a trenutno je većina za to da se prave četvorospratnice. Međutim, nije problem samo u tome kako će izgledati Podbara, o tome treba diskutovati, nego u tome što grad ima čudna rešenja i odluke. Tako u nekim ulicama, prema GUP-u, ne može da se gradi više od dva sprata, ali ipak odjednom dobijemo petospratnicu i pri tome ima sve dozvole. To ljuti građane - kaže Sava Vojnović, predsednik mesne zajednice Podbara.
Podbarci, govoreći o planu dela Ulice Marka Miljanova između Đorđa Rajkovića i Kosovske, gde će biti građene zgrade od sedam ili osam spratova, smatraju da su uspeli da se izbore za najbolje rešenje. U kućama na ovom prostoru od oko 4.000 kvadrata do sada je bilo sedište Građevinskog preduzeća ”Budućnost“ i nekoliko porodičnih objekata. Prema ranijem planu, predviđeno je zidanje prizemlja i tri sprata, ali je sada na Skupštini grada, po predlogu ”Budućnosti“, usvojeno da se sazidaju objekti sa suterenom, prizemljem, međuspratom, četiri do pet spratova i potkrovljem, što znači da će tu nići soliter od skoro 15.000 kvadrata sa više od 200 stanova.
- Iskreno rečeno, nismo se bunili protiv ovog predloga jer nam je ovakav objekat argument da se poveća spratnost u okolini, pa smo insistirali na tome da se uredi unutrašnjost bloka, uz dovoljno suterenskih garaža i zelenih površina. Pored toga, preko puta ovog objekta već imamo i zgradu od šest ili sedam etaža, pa da će visinski biti tu pored, a i obližnji trg će omogućiti da se ne dobije utisak kanjona - zaključuje Vojnović.

Nije nedoslednost, nego primeri divlje gradnje
U ”Urbanizmu“ odbacuju primedbe na nedoslednost.
- Nema nedoslednosti u vezi sa objektom u Marka Miljanova i on je su skladu sa planovima, a i kada se krene ovom ulicom od Keja, gde su 18-spratnice, spratnost se polako spušta. Što se tiče spratnosti na Podbari, stav je da ona bude prizemlje i dva sprata, a na obodima i važnim saobraćajnicima prizemlje plus četiri, i to se poštuje. Ali neki objekti su sagrađeni po starom planu, dok su ostali i dalje prizemni ili samo do dva sprata, pri čemu, kao i u drugim delovima grada, imamo slučajeve divlje gradnje, gde su građeni objekti viši od dozvoljenih - kaže direktor Urbanizma Aleksandar Jeftić.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar