U Novom Sadu opremljenost stana „zida“ cenu

Od početka avgusta pre svega zbog studenata, kreće povećana tražnja za slobodnim stanovima u Novom Sadu, a sredinom avgusta, trka je već u punom žaru. Iz novosadskih agencija poručuju za naše čitaoce da požure, jer već od 15. septembra svi najbolji stanovi dobiće uveliko nove stanare.

Svi koji bi da iznajme stan u ovom periodu mogu da računaju na to da je kriza naterala vlasnike stanova da blago spuste cene, a mnogi spuste i više nego što su planirali. Olakšavajuća okolnost je što mnogi gledaju samo da imaju stanara koji će im makar plaćati račune, da prostor ne bude prazan.

Prvi savet za sve one koji su krenuli u potragu za odgovarajućim stanom, jeste da budu brzi. Avgust je mesec kada povoljni i kvalitetni stanovi brzo planu, jer je tražnja velika.

U agencijama kažu za naš list da su, isto kao i u prestonici, u Novom Sadu najtraženiji manji jednosobni stanovi, garsonjere i dvosobni stanovi.

U Novom Sadu presudna opremljenost stana

Cene iznajmljivanja stana u Novom Sadu kreću se od 100 do 250 evra u proseku, zavisno pre svega od opremljenosti stana.

Prema rečima Vladimira Rafajlovića iz agencije Real House nekretnine, tražnja za stanovima krenula je od avgusta i raste.

“Od početka avgusta krenula je potražnja, a od sredine avgusta kreće povećana tražnja zbog pojave studenata”, rekao je Rafajlović.

On je naveo da su trenutno najaktuelniji jednoiposobni stanovi, garsonjere i dvosobni.

“To su stanovi koji mahom odmah ili vrlo brzo nađu nove stanare”, kazao je naš sagovornik.

Prema njegovim rečima, u Novom Sadu, najvažniji faktor koji “zida” cenu jeste opremljenost stana.

“Uvek se bolje izdaju lepše namešteni stanovi. Još ako su u blizini fakulteta, to je pun pogodak”, rekao je Rafajlović.

On je naglasio da je u poslednje vreme primetan veći broj većih stanova u ponudi. Međutim, potražnja za njima je slaba.

Za iznajmljivanje spremite od 100 do 250 evra

Cene su takve, kaže naš sagovornik, da je za garsonjeru mesečno potrebno izdvojiti od 100 do 150 evra.
„Sve zavisi od lokacije i opremljivosti, u svakom slučaju“, poručuje on.

Kako je rekao, jednoiposoban stan može da se iznajmi za 150 do 180 evra. Kada je reč o dvosobnom, on je okvirno oko 200 evra.

„Dvosobni stanovi koštaju oko 200 evra za mesec dana, ali plus minus. Najvažnije je, ponavljam, kako je stan opremljen. To mnogo diktira cenu“, ističe Rafajlović.

Prema njegovim rečima, najpopularnije lokacije u Novom Sadu jesu Liman, centar, Grbavica, Sajam, Futoška pijaca, Bulevar oslobođenja...

„To su lokacije koje se najviše traže i cene su tamo mahom ujednačene“, navodi on.

U agencijama za nekretnine tvrde da u ponudi ima i luksuznih stanova, ali to nije nešto što interesuje studente u svakom slučaju.

„Luksuzni se ne izdaju studenatima, jer koštaju od 600 evra i više. To mahom uzimaju stranci ili porodični ljudi. Pre svega stranci“, kaže Rafajlović.

Sobe od 50 do 80 evra

I u Novom Sadu možete da iznajmite sobu, ako vam ne smeta suživot s gazdom. Prednost ovakvog života je što su u cenu mahom uračunati i troškovi grejanja, komunalije, dok dodatni trošak može da bude samo fiksni telefon.

U Novom Sadu, iznajmljivanje sobe u Novom naselju ili Telepu košta oko 50 evra mesečno, dok atraktivnije destinacije imaju i jaču cenu. Recimo, na Detelinari i Grbavici, najam sobe mesečno košta oko 60 evra, dok u Liman i centru iznajmljivanje sobe mesečno košta od 70, 80 evra.

U septembru biće kasno da se nađe dobar stan

Rafajlović savetuje studentima da ne čekaju poslednji trenutak da krenu u potragu za stanom.
„Naša iskustva su takva da sad počinju da traže za oktobar. Retko ko će im onda, bez plaćanja za septembar izdati stan“, kaže on.

Oni, kako je naveo, uvek dođu u problem polovinom septembra jer tad i nema praktično dobrih stanova.

„Oni koji imaju iskustva u traženju stana to znaju. Zato je najbolje da se do 15. septembra taj problem reši, jer posle ostanu stari stanovi. Čak i uz dogovor da se plate računi za mesec kad neće biti u stanu, to je dobar dogovor, jer će dugoročno dobiti bolji stan, posebno ako je na duži rok“, poručuje on.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar