Detelinara

Detelinara je gradska četvrt Novog Sada.

Istorija i ime naselja

Današnje naselje Detelinara osnovano je posle Prvog svetskog rata. Početkom dvadesetih godina 20. veka područje današnje Detelinare bilo je neizgrađena površina pretežno zasejanadetelinom, pa je na osnovu toga nastao i današnji naziv naselja. Toliki zasad deteline bio je opravdan jer je sadašnja kasarna Majevica u to vreme bila veliki garnizon sa konjicom. Lokalni stanovnici su gajili detelinu i prodavali je vojsci. Ovakvo stanje se promenilo kada je kasarna Majevica postala najveći vojni aerodrom u tadašnjoj Kraljevini SHS (npr. kao Batajnica danas uSrbiji). I danas se vidi betonska pista sa koje su poletali/sletali avioni.
Posle Drugog svetskog rata, severno od ulice Kornelija Stankovića, na Novoj Detelinari, sledi izgradnja višespratnica, sve do ulice Oblačića Rada. Između 1980. i 1989. godine Detelinara je bila jedna od sedam gradskih opština koje su tada činile Grad Novi Sad. Ova opština je, pored Detelinare, obuhvatala gradske četvrti Sajmište, Banatić, Avijatičarsko Naselje, Jugovićevo,Industrijska Zona Jug, Industrijska Zona Sever, Gornje Livade, Rimski Šančevi, kao i naseljena mesta Rumenka, Kisač i Stepanovićevo.
Za razvoj naselja bitan je bio komunikacijski značaj Rumenačke ulice i Rumenačkog puta, s obzirom na vezu sa fabrikama na jednoj strani i seoskim naseljima na drugoj, što je za prvobitno radničko-seljačko stanovništvo bilo posebno važno. Kasnije je, doseljavanjem novog stanovništva koje je ulagalo svoj kapital u izgradnju i razvoj, došlo do značajne promene izgleda naselja, a umesto starih porodičnih kuća izgrađene su moderne višespratnice i novi bulevari. Gradnja novih stambenih objekata je i dalje u toku.

Delovi naselja

Detelinara se deli na Staru Detelinaru (južno od ulice Kornelija Stankovića), izgrađenu posle Prvog svetskog rata i Novu Detelinaru (severno od pomenute ulice), izgrađenu posle Drugog svetskog rata. Budući da su na području Stare Detelinare u novije vreme izgrađeni moderni stambeno-poslovni objekti koji su noviji od onih na Novoj Detelinari, neki Novosađani često brkaju ova dva naziva.

Mesne zajednice

Područje Detelinare podeljeno je u tri mesne zajednice:

  • 1. MZ "Detelinara" - obuhvata područje Stare Detelinare i deo Sajmišta
  • 2. MZ "Radnički" - obuhvata istočni deo Nove Detelinare, deo Avijatičarskog Naselja, Industrijsku zonu jug i Novo groblje
  • 3. MZ "Jugovićevo" - obuhvata zapadni deo Nove Detelinare, deo Avijatičarskog Naselja, deo Jugovićeva i Sajlovo

Granice naselja

Na zapadu od Detelinare su Novo Naselje (Bistrica) i Jugovićevo, a granicu između Detelinare i ovih naselja čine Subotički bulevar (Bulevar Evrope), ulica Veselina Masleše i teretni železnički kolosek, prema severu Detelinara se graniči sa Avijatičarskim Naseljem (ulicom Oblačića Rada), na istoku se graniči sa Banatićem i Industrijskom zonom (duž Rumenačke ulice), a na jugu je Sajmište, odnosno područje južno od ulice Branka Bajića. Prema nekim tumačenjima, Nova Detelinara se prostire sa obe strane Rumenačke ulice, a istočnu granicu naselja čini železnička pruga.

Obrazovanje, kultura i sport

Na Detelinari se nalazi srednja škola za dizajn "Bogdan Šuput", kao i osnovne škole "Dositej Obradović" i "Svetozar Marković Toza". Postoje i objekti gde se održavaju kulturne priredbe.
U blizini Detelinare, preko Rumenačke ulice u Industrijskoj zoni jug, nalazi se stadion fudbalskog kluba "Novi Sad", koji igra u Prvoj ligi Srbije i za koji navijaju stanovnici Detelinare. Navijači ovog kluba organizovani su u navijačku grupu "Korida". Ovde deluju i šahovski klub "Detelinara-Divkomerc" i sportsko društvo "Radnički", bogate tradicije, sa rukometnim, kuglaškim i stonoteniskim klubom.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar