Nema dovoljno licenciranih upravnika zgrada, gradovi ne primenjuju zakon o stanovanju

Iako svega 15 odsto zgrada u celoj Srbiji ima izabrane upravnike uoči isteka zakonskog roka, 12. decembra, u gradovima Srbije nema dovoljno licenciranih upravnika, ali ni uredbi koje uređuju obaveze stanara.

U Novom Sadu se procenjuje da u 80 odsto zgrada vlasnici stanova nisu izabrali upravnika, dok u Beogradu njih 85 odsto čeka upravnika. Koliko će to koštati stanare, još uvek se ne zna tačno.

Licencirani profesionalni upravnik Dobrivoje Simić iz Novog Sada ima oko 20 godina iskustva u radu na takvim poslovima i upozorava da je bolje za stanare da ispoštuju zakonski rok.

"Lokalna samouprava još nije dobila od zakonodavca pravilnik s parametrima o određivanju minimalne cene koju će stanari plaćati prinudnim upravnicima i to je veliki problem. Građani imaju mogućnost da biraju da li će angažovati nekoga ko će da obavlja taj posao iz redova stanara, zatim da se odluče za nekog licenciranog profesionalnog upravnika ili za neku firmu, odnosno agenciju", objašnjava Simić.

Dodaje da su profesionalni upravnici na nivou Novog Sada, njih 75, koliko ih je do sada registrovano, postigli dogovor da svoje usluge naplaćuju minimum 300 dinara, po stanu, a da se ta suma koriguje u zavisnosti od veličine zgrade i naplaćuje prako računa objedinjene naplate.

U Šapcu, trenutno postoje samo dvojica licenciranih profesionalnih upravnika, ali ne i uredba koja se tiče prinudne uprave i obaveza stanara. U Kruševcu nema nijednog profesionalnog upravnika jer je u toku polaganje ispita u Regionalnoj privrednoj komori. Prijavilo se samo osmoro kandidata i treba da prođu usmeni ispit u Beogradu. Slično je i u Užicu - profesionalni upravnici, njih 10, tek polažu usmene ispite i to 12. decembra.

Ni Valjevo nema gradsku odluku o tome kako će funkcionisati odnos upravnik-stanari, a onih profesionalnih ima pet koji će svoje usluge naplaćivati od 250 do 300 dinara po stanu.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar