U Palanci se gradi 16 stanova za izbeglice

U stambenom naselju „Sinaj“, pored pravoslavne crkve, u januaru ove godine počela je izgradnja 16 stanova namenjenih izbeglicama.

Gradilište u Ulici Đure Kneževića nedavno su posetili predsednik opštine Bačka Palanka Branislav Šušnica, pomoćnik u Komesarijatu za izbeglice i migracije Republike Srbije Ivan Gerginov, državni sekretar Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu Ivan Bošnjak, kao i predstavnici UNHCR-a u Srbiji.

U Bačkoj Palanci kažu da se ne zna tačan broj izbeglica s prostora bivše SFRJ jer on varira, ali po nekoj proceni, izbeglica iz Republike Hrvatske, Bosne i Hercegovine i raseljenih s Kosova i Metohije ima oko 400. Zgrade sa 16 stanova biće novi dom za više od 70 ljudi koji su raspadom bivše države ostali bez krova nad glavom. Stanovi će biti gotovi do kraja ove godine, kažu nadležni, a vrednost investicije je gotovo pola miliona evra. Novac je obezbeđen od donatorskog Fonda regionalnog stambenog programa kojim upravlja Banka za razvoj Saveta Evrope.

– Opština Bačka Palanka obezbedila je zemljište, prateću infrastrukturu, finansiranje projektne dokumentacije i izgradnju sedam parking-mesta na javnoj površini – rekao je, između ostalog, Branislav Šušnica.

Do sada je lokalna samouprava, u saradnji s Komesarijatom za izbeglice i migracije, podelila ugroženima 26 seoskih domaćinstava u pojedinačnoj vrednosti od po 9.500 evra, zatim malih gruntova od po 1.500 evra, 25 građevinskih paketa u pojedinačnoj vrednosti od po 9.000 evra i 16 montažnih kuća.

Za trajno zbrinjavanje opština je izdvojila 15 miliona evra, a ove godine planirano je da se s 19 miliona dinara reše problemi izbeglica koji još nisu stambeno zbrinuti.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar