Nalogodavci i posrednici (ne)rado potpisuju Ugovore o posredovanju

Čini se da je upravo momenat potpisivanja Ugovora o posredovanju između nalogodavca i agencije trenutno najveći problem kako posrednicima, tako i građanima. Naime, u Zakonu se ne navodi precizno ko mora biti nalogodavac, pa to ne mora biti samo vlasnik nekretnine, tj. prodavac, već on može biti i kupac, zakupac, zakupodavac, kao i njihovi zastupnici.

Problem je nastao u onim gradovima, pre svega u Beogradu, Novom Sadu i Pančevu, gde su i kupci i prodavci "naviknuti" da agencijsku proviziju plaća kupac i da prodavac nema nikakvu obavezu prema agenciji. Iako novi Zakon ne propisuje ko je dužan da plaća agencijsku proviziju, agencije u navedenim gradovima su od stupanja na snagu novog Zakona uvele novinu da agencijsku proviziju plaćaju i kupac i prodavac. Upravo iz tog razloga prodavci, naviknuti na pređašnje stanje, često se bune i ne žele da potpisuju ovaj dokument, strahujući da će u tom slučaju morati da plate i proviziju. Ipak, ima i onih vlasnika koji žele da koriste usluge agencije, pa, u dosta slučajeva, posredničke ugovore sklapaju i sa više agencija, kako bi što pre našli kupca i prodali svoju nekretninu.

Agencije u Srbiji godinama posluju po sličnim propisima

Zanimljivo je da je za razliku od Beograda, ali i Novog Sada, većina gradova u našoj zemlji odlično prihvatila novi Zakon. Agencije nisu bile iznenađene pravilima novog Zakona, jer je i do sada većina njih poslovala tako, tj. sklapale su Ugovore o posredovanju. Ugovori su sklapani sa prodavcima jer, kako navode u agencijama, oni su ti koji prodaju nekretninu i trebaju uslugu agencije. Zbog toga, agencije u Nišu, Subotici, Jagodini, Aranđelovcu, Kragujevcu, Čačku, Kraljevu, Leskovcu, Inđiji, Požarevcu i mnogim drugim gradovima i nakon stupanja na snagu novog Zakona nastavljaju da posluju na isti način, usvajajući dodatne, ne tako drastične, novine.

Ko i koliko sada plaća proviziju?

Odgovori na oba pitanja nisu univerzalni, jer ih ni sam Zakon nije precizno definisao. Naime, Ugovor o posredovanju sklapa se između agencije i nalogodavca, a kako smo već naveli, on može biti kako kupac, tako i prodavac, zakupac ili zakupodavac, pa od grada do grada zavisiti i ko će proviziju platiti. Ovo je u Srbiji bilo na snazi i pre stupanja Zakona, pa se dešavalo da prodavac proda stan u Čačku, plati proviziju, dođe u Beograd kupi stan i opet plati proviziju. Ovo je moguće jer su pravila plaćanja provizije u ova dva grada različita.

Zanimljiv je podatak da u Zrenjaninu i Valjevu kupci i prodavci već godinama dele troškove agencijske provizije prilikom kupoprodaje nekretnine, pa tako obe strane plaćaju po 1,5% provizije.

Ono je što je veoma važno istaći kod provizije je i to da, prema novom Zakonu, bez obzira kolika je provizija, svaka agencija mora na vidnom mestu istaći koliko i ko je plaća.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar