6 stvari koje morate da znate pre nego što kupite stan

Pre nego što postanete ozbiljni u vezi celog tog posla, postoje određene ključne stvari koje morate da proverite. Stručnjaci iz oblasti nekretnina za CNBC su naveli njih šest.

Saznajte koliko možete sebi da priuštite

Ne trošite mesečno na nekretninu više od 30 odsto svoje plate, savetuje Barbara Korkoran, mogul u nekretninama. Imajte na umu da tih 30 odsto obuhvata više od same rate. U njih treba uključiti ​​sve povezane troškove, kao što su kamate, porezi, osiguranje, održavanje i bilo kakvo renoviranje.

Još jedna popularna smernica je "pravilo 28/36", u kome se kaže da bi trebalo da potrošite više od 28% mesečnog dohotka na stambene troškove i ne više od 36% na vaš ukupni dug, koji uključuje stambene i druge dugove poput studentskih ili kredita za automobil.

Budžet za zatvaranje troškova

Najveća greška, koju često čine kupci pri kupovini prve nekretnine, jeste da zaborave na troškove raznih naknada, a to nije samo kapara od 10 ili 20 odsto.
Preciznije, možete da računate na dodatnih od 2- 7 odsto cene na krajnu cifru.

Štedite za učešće

Što je manje učešće, to je veći kredit i više ćete da platite kamatu. Mnogi stručnjaci su saglasni da je 20% dobar iznos.

Proverite kreditnu sposobnost

Pre kupovine nekretnine treba da proverite svoju kreditnu sposobnost jer će upravo to gledati kreditori. Ako vaš rezultat još uvek nije dobar, razmislite o tome da ga poboljšate pre planirane kupovine.

Odobrenje za kredit unapred

Prethodno odobrenje analizira vašu kreditnu sposobnost, govori vam koliko možete da pozajmite i, na kraju, može biti presudno kod zatvaranja dogovora.

Proverite da li vam odgovaraju komšije

Ne kupujete samo nekretninu, vi takođe "kupujete" i susede. Zato morate da budete sigurni da vaš budući kraj ima sadržaje koje želite. A da bi se stvarno upoznali sa okolinom, stručnjaci predlažu da prošetate okolo i noću, ne samo po danu.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar