Najisplativije investirati u Novi Sad i Inđiju

Mada su nekretnine zbog kašnjenja zakona o imovini i dalje u vlasništvu države, ova godina prilično je jalova za graditelje, ipak je uspešna za neke vojvođanske opštine posebno za Inđiju i Novi Sad. Glavni razlog je usvajanja novog Zakona o planiranju i izgradnji koji daje mogućnosti da se gradsko zemljište prodaje, a ne kao ranije samo izdaje u zakup.

„Ovo su dobre vesti za strane investitore kojima smo ranije morali da objašnjavamo zbog čega ne mogu da postanu vlasnici zemljišta na kome grade svoje objekte”, objašnjava za „Blic” Tatjana Gašović, pomoćnik direktora Zavoda za izgradnju grada Novog Sada nadležna za građevinsko zemljište.
Na pitanje koje su lokacije najatraktivnije za gradnju poslovnih objekata, ona objašnjava:
„Jedna od najatraktivnijih lokacija nalazi se kod Kaćke petlje, površine od 1,8 hektara. Tu je predviđena izgradnja objekta poslovne namene. Lokacija je idealna jer se nalazi u blizini dva važna saobraćajna pravca, autoputa E-75 i puta Zrenjanin - Novi Sad. Lokacija je potpuno komunalna opremljena, čak je izgrađena pešačka i biciklistička staza i postavljena javna rasveta, pa očekujemo da će ovo biti lokacija koja će izazvati i najveću pažnju potencijalnih investitora”.
Vrlo interesantna zbog svog položaja je i parcela na Salajci. Nalazi se u neposrednoj blizini Slobodne carinske zone i Luke Novi Sad. Interesenata ima, a početna cena za javno nadmetanje je 140 miliona dinara.
Novi Sad, priča naša sagovornica, ima raspoložive lokacije i za gradnju novih fabrika. U pripremi je dokumentacija za davanje u zakup zemljišta u radnoj zoni „Sever II” na Putu novosadskog partizanskog odreda i u radnoj zoni „Sever I”, gde se spajanjem više parcela mogu dobiti placevi veći od 20 hektara.

Inače, gradska vlada je donela je u međuvremenu stimulativne propise za investitore pa na pitanje koje su to pogodnosti, Tatjana Gašović odgovara:
„Novi Sad je jedini grad u državi koji investitorima kod izgradnje objekata nudi mogućnost umanjenje naknade za uređivanje gradskog građevinskog zemljišta za 50 odsto ukoliko se gradi objekat vrednosti preko milion evra i u kojima će se zaposliti više od 50 lica. Za izgradnju proizvodnih hala i prostora deo naknade za uređivanje građevinskog zemljišta umanjuje se za polovinu, ali i u slučaju kada se naknada za uređivanje uplati u celosti, prema važećoj gradskoj regulativi investitori ostvaruju popust od čak 30 odsto”.
Dve strateški značajne investicije realizovane su u protekloj godini - a to su gradnja Somborskog bulevara i Bulevara Evrope. Veliko interesovanje, nastavlja ona, vlada za dve lokacije koje se upravo pripremaju a koje se nalaze u centru grada, u Stražilovskoj ulici. Obe su namenjene izgradnji više porodičnih objekata spratnosti do četiri sprata, sa mogućnošću izgradnje poslovnog prostora u prizemlju objekata.

Pored Novog Sada, druga najinteresantnija opština za investitore je Inđija. Po izboru dvomesečnika „Magazin Fdi”, koji izdaje prestižni „Fajnenšel tajms”, Inđija se nalazi na 18. mestu na listi 25 najboljih evropskih destinacija za strana ulaganja.

Za protekle tri godine Inđija je privukla oko 200 miliona evra stranih investicija. Tri najveće investicije bile su ulaganje indijske kompanije „Embasi grup” u izgradnju tehnološkog parka ukupne vrednosti od 600 miliona američkih dolara. Sledi ulaganje multinacionalne građevinske kompanije „Trejd junik” u poslovno-stambeni kompleks vredan oko 60 miliona evra, kao i ulaganje bugarske kompanije „Monbat” u fabriku akumulatora vrednu devet miliona evra. Procenjeno je da će samo ove tri investicije otvoriti oko 2.700 novih radnih mesta na teritoriji opštine.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar