Milion evra za livadu na Zlatiboru

Dok opštine u Srbiji strancima nude besplatno zemljište „za pokretanje privrednih aktivnosti“, a država novcem građana dotira plate zaposlenima u inostranim firmama, Opština Čajetina svaki kvadratni metar zemljišta papreno naplaćuje. Prethodnih dana, ruska kompanija „Kalman“ kupila je livadu od nepunih 60 ari na Zlatiboru, u samom centru, u podnožju Obudojevice - za milion evra. Ove godine, ulagači sa svih meridijana na sličan način će investirati oko 100 miliona evra u najposećeniju srpsku planinu, jer se u praksi pokazalo da se svaki uloženi cent višestruko vraća.

- Ruska kompanija je platila 120 miliona dinara za parcelu ispod zlatiborske pijace. Oni žele da izgrade hotel, a investicije stranih ulagača za nas predstavljaju i najavu masovnijeg dolaska turista iz inostranstva - kaže Milan Stamatović, predsednik Opštine Čajetina. - Budžetom smo potcenili prihode u ovoj godini, predvideli smo da će se u kasu sliti 950 miliona dinara, ali smo rebalansom ovaj iznos povećali na 1,5 milijardi.

Investitori kupuju placeve za hotele i apartmanske kuće, a velika ulaganja u turističke objekte traju nekoliko godina unazad.

Prošle godine turisti su na Zlatiboru ostavili 70 miliona evra. Značajan priliv novca od turizma i investicija, omogućio je opštini da i sama investira. Već 19. avgusta počeće na Zlatiboru izgradnja najduže panoramske gondole na svetu, trase duge devet kilometara.

Ugovor sa francuskom firmom „Pomagalski“ potpisan u Parizu vredan je 9,9 miliona evra, a najkasnije u decembru 2014. godine, centar najposećenije srpske planine vazdušnom linijom biće spojen sa skijalištem Tornik. Kod Ribničkog jezera biće izgrađeni međustanica i novo turističko odredište, a posetioci će za razgledanje planine i uživanje na raspolaganju imati 55 najsavremenijih kabina za po 10 osoba.

- Prvu ratu od 350.000 evra opština će uplatiti firmi „Pomagalski“ narednih dana, čim banka sa kojom sarađujemo obezbedi potrebnu dokumentaciju za početak posla. Ostatak novca isplaćivaćemo narednih pet godina - dodao je Stamatović.

PARA NA PARU

Plac od 60 ari prodat je Rusima za milion evra, a vredan je toliko jer će se u blizini naći početna stanica najduže gondole na svetu. Oglašena je i prodaja susedne, slične parcele, interesovanje za ovaj komadić papreno skupe zemlje je veliko, a kao najozbiljniji „kandidat“ za investiranje na ovom mestu je jedna grčko-srpska firma koja takođe namerava da gradi hotel.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar