Lokacija diktira cenu nekretnina

Iako se zakon koji dozvoljava lizing nekretnina uveliko primenjuje, ova opcija je i za građane i za firme i dalje skuplja od kredita. Problem je u poreskom tretmanu

U centralnim beogradskim zonama za 50.000 evra danas može da se kupi samo garsonjera. Primera radi, na svega 30 kilometara od centra Novog Sada, za istu sumu može da se pazari čak pet kuća, a na Goliji - neverovatnih 40 hektara zemljišta.

Ponuda nekretnina je sve veća, ali kupaca i dalje nema dovoljno. Prodavci najviše priželjkuju keš. Ali, s obzirom na drastičan pad tražnje, imaju strpljenja i za one koji će krov nad glavom obezbediti putem kredita, što je procedura koja traje, ako su papiri „čisti“, dve nedelje, a najduže do mesec dana. Inicijalni troškovi zajma odnesu između dve i tri hiljade evra, a tome treba dodati i upis hipoteke, koji na iznos od 50.000 evra staje oko 18.000 dinara.

Za iste pare u Boru može da se kupi stan od stotinak kvadrata u „Palestinskom naselju“. U „gradu bakra“ za 50.000 evra moguće je kupiti i potpuno sređenu kuću od 250 kvadrata - kaže Dragan Volanović, vlasnik agencije za promet nekretnina „Europolis“. - U starom delu Bora za 50.000 evra moguće je kupiti četiri jednosobna stana, a za kuće sa okućnicom od približno 40 ari u selima Zlot i Brestovac treba izdvojiti između 15.000 i 30.000 evra.

Vrščani mogu da biraju da li će za 50.000 evra kupiti dva stana od po 36 kvadrata u novoj zgradi na Vojničkom trgu ili će za 5.000 evra manje kupiti jedan stan od 70 kvadrata u staroj zgradi. Kuća u prigradskom naselju Pavliš, sa dva stana, okućnicom od osam ari i velikom baštom košta 32.000 evra. Suma od 50.000 evra nedovoljna je da se u Novom Sadu i najbližoj okolini kupi komforan stan, dok se takve nekretnine na svega 30 kilometara od grada mogu naći za manje od 10.000 evra.

Do početka ekonomske krize nekretnine su u Novom Pazaru bile na ceni skoro kao u Beču. Ali, danas za 50.000 evra može da se kupi stan od 50 do 60 kvadrata u centru grada ili lepo porodično imanje na periferiji. Prodaja je solidna, jer se u Novi Pazar doseljava veliki broj žitelja severne Crne Gore, sa Peštera, Golije i Rogozne, a u nekretnine ulažu i brojni gastarbajteri. Cena nekretnina upola je niža u Raški, Sjenici i Tutinu gde se za 50.000 evra mogu kupiti i dva stana površine 50 kvadrata. Za ove pare na Pešteru se može kupiti i 20 hektara zemljišta, a na Goliji duplo više.

Za 50.000 evra u Leskovcu može da se pazari stan od 100, a u centru Niša od 75 kvadrata. Još povoljnija situacija je u Aleksincu gde se za ovaj novac mogu kupiti čak dva jednoiposobna stana, a u Vlasotincu dve garsonjere. U selima u bližoj okolini Niša mogu se kupiti tri seoska imanja sa solidno očuvanom kućom. Ista je situacija i u Grdelici, Vučju ili Predejanima gde se svaka treća kuća prodaje za po 20.000 evra, ali kupaca nema.

TROŠAK POZAJMICE

KREDIT uvek isto košta, bez obzira na to u kom gradu se podiže. Postoje dve osnovne vrste zajma: čisto komercijalni i subvencionisani, koje pomaže država. Kod klasičnih kredita, obavezno učešće je 20 odsto, što na 50.000 evra iznosi ravno 10.000. Mesečna rata narednih 25 godina iznosi od 250 do 300 evra. Uslov je hipoteka, a bankari uglavnom zahtevaju i životno osiguranje, kao i osiguranje nekretnine što je dodatni trošak.

Subvenicionisane zajmove mogu da uzmu oni koji nemaju nekretninu u vlasništvu, imaju najviše 45 godina života. Učešće je 10 odsto, a rata je oko 230 evra koja se plaća banci i 125 evra koji se plaćaju državi u poslednjih pet godina otplate. Ovo je obračun na rok od 30 meseci, uz grejs period od godinu dana

Izvor: Vecernje Novosti

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar