Legalizacija možda za pola veka

Niš -- Legalizacija u Nišu mogla bi da potraje i čitavih 50 godina, jer je čak 99 odsto zahteva za legalizaciju divlje gradnje podneto bez ikakve dokumentacije.

Brzina rešavanja ovog posla, ističu u nadležnoj upravi, najviše zavisi od toga kada će vlasnici objekata, od ukupno 29.119 podnetih zahteva. kompletirati papirologiju,

A sve ostalo, uprkos nedovoljnom broju referenata, može da se završi za kratko vreme.

"Do sada smo za 250 zahteva već izdali građevinsku i upotrebnu dozvolu. Pozitivno je rešeno još 200 zahteva. Čekamo da podnosioci donesu potvrdu da su zaključili ugovor sa Direkcijom za izgradnju grada o plaćanju predviđene naknade, kada će i oni dobiti pomenute dozvole. Zbog neispunjavanja zakonskih uslova, 100 zahteva je odbijeno", kaže Marija Brajdić, iz gradske Uprave za planiranje i izgradnju.

Drugim rečima, pozitivno ili negativno, rešeni su svi zahtevi koji su imali kompletnu dokumentaciju.

"I da smo hteli više, ne bismo mogli, jer zakon mora da se poštuje u pogledu potrebnih "papira" , kaže sagovornica.

Rok za potpisivanje ugovora sa Direkcijom je 60 dana. Najviše pozitivnih rešenja odnosi se na nadogradnju, jer su se vlasnici za to najviše i interesovali, što je i bio jedan od većih problema u Nišu.

U Nišu tvrde da su po ceni za legalizaciju na dnu lestvice u Srbiji. Tako u petoj zoni treba izdvojiti 10.000 po objektu,dok je u ostale četiri cena od 250 do 600 dinara po kvadratu.Plaćanje je moguće u 48 rata, a ako se plati odjednom, umanjenje iznosi 30 odsto. Od pomenutog broja zahteva, 23.119 ih je podneto  ovom zakonu, a ostali ranije.

Trenutno je navala na potvrde o podnetom zahtevu za legalizaciju na osnovu koje vlasnici priključuju struju i vodovod. Referenti u Upravi pretrpani su ovim poslom, a prema nekim mišljenjima, podnosiocima zahteva je to, izgleda, bio glavni cilj.

U 90 odsto slučajeva nisu rešeni imovinski odnosi - uglavnom podnosilac zahteva nema dokument o vlasništvu parcele sa izgrađenim objektom. Pored tog "papira", uz zahtev je potrebno podneti i geodetski snimak, kao i tehničku dokumentaciju uz koju idu i fotografije o sve četiri strane objekta. To su kumulativni uslovi, što znači da sva tri moraju biti ispunjena.

Zakonodavac nije predvideo rok do kada treba da se završi legalizacija, tako da su po pitanju rušenja objekta bezbedni svi koji su podneli zahtev.

U Upravi kažu da zahtevi za legalizaciju stižu i u četvrtak, i to uglavnom od onih koji su na privremenom radu u inostranstvu, a šta će biti sa njima, ostaje da se vidi. Zasada se tretiraju kao neblagovremeni.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar