Kvadrat stana 500 evra

Besparica, gubitak posla, ili pokušaj da se započne sopstveni biznis teraju Kraljevčane da prodaju nepokretnu imovinu znatno ispod cene. Na veliki pad cena nekretnina u Kraljevu utiče i odluka mnogih investitora da nedovršene stanove rasprodaju da bi barem pokrili ono što su uložili.

Prema podacima iz agencija za promet nekretnina, u odnosu na prošlu godinu cene kuća i stanova pale su za skoro 20 odsto. Kvadrat novogradnje koji je u centru koštao 1.300 evra može da se nađe i za 1.100 dok se stari stanovi u naseljima umesto za 550 i 600 prodaju za 450-500 evra po kvadratu, piše Blic.

Dedinu kuću od 55 kvadrata i omanji plac od tri ara u Vojnom naselju na nepunih desetak minuta hoda od centra grada Milovan Živić prodao je nedavno za 28.000 evra, što je u poslednjih desetak godina najniža zabeležena cena u ovom delu grada.

- I supruga je izgubila posao i moramo da nešto počnemo da radimo. Kupili smo jeftino trafiku od čoveka koji nije mogao da plaća dve radnice, a nas u kući ima troje koji ćemo se menjati na poslu, pa će ono što je on davao radnicima ostajati nama - kaže Živić uz opasku da u suprotnom kuću nikada ne bi prodao tako jeftino jer je koliko prošle godine za nju mogao da dobije bar pet hiljada više.

Od 1.250 do 1.300 evra u pretplati koštao je kvadrat u zgradi koja se podiže u kompleksu novogradnje u zaleđu Ulice Miloša Velikog prošle godine kada je zgrada tek nicala iz temelja. Danas se u ukrovljenoj ali nedovršenoj zgradi taj kvadrat nudi za 1.100 evra uz mogućnost dogovora i za nižu cenu.

- Država je pre svega napravila haos jer je najavila da će praviti stanove za 500 evra što je nonsens jer u Kraljevu kvadrat ne može da napravi bez 600 evra. I ono malo kupaca zato sada čeka te famozne jeftine stanove. S druge strane, realno je porasla ponuda i onda neminovno pada cena - kaže Zoran Đerković, vlasnik agencije „Sveti Marko”.

Suočeni sa takvom situacijom, investitori onda na tržište izbacuju po nekoliko stanova koji su im potrebni da bi završili započeti posao po vidno nižim cenama. Novi stanovi se zato sada i u centru, ali ne u najekskluzivnijim zonama mogu naći po 850-880 evra po kvadratu, a koštali su i 1.000 evra. U naselju Ribnica koje je na pet minuta hoda od centra grada sa desne strane Ibra za keš može da se kupi kvadrat u zgradi sa liftom, grejanjem i podzemnom garažom za 800 evra, a ako se plaća kešom i za manje. I agencije i lokalni mediji su prepuni oglasa za „hitnu” prodaju nekretnina. Ponuda je velika, ali je kupaca sve manje, tako da su vlasnici gotovo prinuđeni da svoje stanove ili kuće često prodaju budzašto.

- Sada prodajemo pet stanova i dve kuće do kojih smo došli po osnovu hipoteke i verujte mesecima ne možemo da nađemo po izuzetno povoljnim cenama kupca - rekao nam je ilustrujući i sa tog aspekta stanje na kraljevačkom tržištu nekretnina službenik jedne velike banke zahtevajući anonimnost.

Koliko je kvadrat stana u gradu koji je posle egzodusa Srba sa Kosova i Metohije vladao za građevinarsku meku izgubio na ceni, na kraju dovoljno govori i podatak da vlasnik kuće od 170 kvadrata na četiri ara placa u centru grada već šest meseci ne može da proda imetak iako bi samo pre nekoliko godina za nju dobio ili hrpu para ili barem tri stana u zgradi koja bi nikla za par meseci.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar