Kuće i stanovi za još 22 porodice

Sa 6.450.000 dinara Komesarijat za izbeglice i migracije Republike Srbije finansiraće nabavku građevinskog materijala, te kupovinu opreme, mašina i alata za 20 izbegličkih i porodica interno raseljenih sa Kosova i Metohije, koje su se nastanile u Sremskim Karlovcima. U ovom krugu pomoći, kao uostalom i u svim dosadašnjim, koje Komesarijat za izbeglice i migracije pruža porodicama iz te dve kategorije stanovnika Sremskih Karlovaca, lokalana samouprava učestvuje sa 10 odsto od odobrene sume.

Kako saznajemo u sremskokarlovačkoj Službi za poslove socijalne zaštite, izbegla, interno raseljena lica i povratnike, građevinski materijal u vrednosti 3,3 miliona dinara dobiće šest izbegličkih porodica. Pojedinačna vrednost pomoći je 550.000 dinara sa uračunatim PDV-om. U toku je prikupljanje specifikacije građevinskog materijala i opreme od korisnika pomoći, koja je neophodna za pokretanje postupka javne nabavke.

Dva miliona dinara izdvojeno je za kupovinu opreme, mašina i alata za 11 izbegličkih domaćinstava. Vrednost opreme po porodici je između 160.000 i 200.000 dinara. Izabranim korisnicima mašine i oprema su već isporučeni na kućne adrese.

Jednoj porodici među interno raseljenima je odobrena pomoć u građevinskom materijalu u visini od 550.000 dinara, dok je predviđeno da tri porodice dobiju po 200.000 dinara za ekonomsko osnaživanje, odnosno kupovinu alata i mašina. Prema rečima šefice ove Službe Nade Ostojić Agbabe, Sremski Karlovci su uključni i u Regionalni stambeni program, po kom će u Čeratskoj ulici biti izgrađeno 16 stanova, od toga 12 za izbeglice i četiri za zbrinjavanje socijalno ugroženih izbeglica.

- Opština je obezbedila parcelu i infrastrukturno će opremiti zemljište za izgradnju stanova – kaže Nada Ostojić Agbaba. - Novac za stanove potiče iz Regionalnog stambenog programa, a u oktobru prošle godine potpisan je ugovor za izgradnju 12 stanova za zakup, sa mogućnošću otkupa. Objavljen je javni poziv i razmatrani su zahtevi za dodelu stanova. U toku je postupak za dopunu nekompletne dokumentacije.

Ugovor za izgradnju četiri stana za socijalno ugrožene porodice izbeglica nije potpisan, ali se očekuje da će i to uskoro biti obavljeno.

Nada Ostojić Agbaba napominje da su u toku još dva paketa pomoći. Za 10 porodica odobreno je 90.000 evra za nabavku građevinskog materijala , s tim što svakoj od njih pripada po 9.000 evra. Javni poziv je završen i očekuje se uskoro izbor korisnika. Pored toga Komesarijat je obezbedio i 66.000 evra za kupovinu seoskih kuća za šest porodica. Svakoj od porodica pripašće 11.000 evra - za kupovinu kuće 9.500 evra i za nabavku građevinskog materijala ili nameštaja za opremanje 1.500 evra. I u slučaju ove pomoći, javni poziv je okončan, razmatrani su zahtevi i u toku je period dopunjavanja dokumentacije.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar