Kladovo

Kladovo je gradsko naselje u opštini Kladovo u Borskom okrugu. Prema popisu iz 2002. bilo je 9142 stanovnika (prema popisu iz 1991. bilo je 9626 stanovnika).

Istorija

Kladovo je u ranijim vekovima bio utvrđeni grad, čiji ostaci se nalaze neposredno pre ulaska u savremeni grad idući Đerdapskom magistralom u pravcu od Donjeg Milanovca ka Kladovu, i to prvo na potesu današnjeg brodogradilišta 500 metara uzvodno od tvrđave Fetislam, na obali Dunava, a potom i u samoj tvrđavi. Najstariji tragovi naselja pronađeni su na lokalitetu današnje ciglocrepane u naselju Pemci, nekadašnje mesto Krvava bara. Ovde je pronađena vanredno zanimljiva figura antičkog boga Dagona, sa glavom u obliku Sunca i telom prekrivenim ribljom krljušti. U kladovskom ataru nalaze se fascinantni spomenici rimske kulture-Trajanov most, 5 km nizvodno od grada i ostaci Trajanovog plovidbenog kanala na Dunavu, potopljeni usled izgradnje Hidroenergetskog i plovidbenog sistema Đerdap 1971. godine. U blizini hidroelektrane još postoje ostaci odbrambenog sistema Fort Elizabet podignutog od strane Austrijanaca u 17. veku, a preko puta njega sve do 1971. g. egzistiralo je poznato ostrvo Ada Kale.

Kladovo je u doba SFRJ posedovalo veliko brodogradilište, koje je od uvođenja sankcija SB Ujedinjenih nacija stagniralo a danas je jak industrijski kompleks u stranom vlasništvu Rajn Danube Jard. U Kladovu se nalaze Arheološki muzej Đerdapa, veliko pristanište, upravna zgrada hidrosistema "Đerdap", kao i carinarnica, dom zdravlja, institut za radiologiju i onkologiju, sportska hala "Jezero" i hoteli "Đerdap" i Vodena zvezda Dunava. Novovekovni razvoj grada obeležio je Hidroenergetski i plovidbeni sistem Đerdap sa jednom od najvećih evropskih hidroelektrana. Posebne turističke atrakcije su šetnje Dunavom, ribolov i obilasci bogatih speleoloških objekata. Mesto je u svetu poznato po izuzetno cenjenom Kladovskom kavijaru ali i po ulovu najkrupnijih riba iz roda moruna, čiji su pojedini primerci dostizali težiniu do 1.000 kg. Pregrađivanjem Dunava prestao je ulov rečnih nemani i proizvodnja kavijara.

Pravoslavno hrišćanstvo je odavde širio prepodobni Nikodim Tismanksi, krajem 14. veka, osnivač manastira Manastirica. Njegov praznik SPC slavi 8. januara.

Na području Kladova su rođeni vajar Mihailo Tomić, kompozitor Đorđe Marinković, autor kultne pesme Tamo daleko, general Vojske Kraljevine Jugoslavije Vojin Maksimović, Veljko Ramadanović, pionir zaštite lica sa posebnim potrebama u Srbiji, vajar Gradimir Aleksić, patolog akademik Vojislav Vuzevski, filozof Dragan Jakovljević.

Demografija

U naselju Kladovo živi 7375 punoletnih stanovnika, a prosečna starost stanovništva iznosi 38,2 godina (37,0 kod muškaraca i 39,3 kod žena). U naselju ima 3155 domaćinstava, a prosečan broj članova po domaćinstvu je 2,90.

Ovo naselje je u uglavnom naseljeno Srbima (prema popisu iz 2002. godine).

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

2 komentara na “Kladovo”

  1. Alen says:

    Kladovo je najlepsi grad na svetu

  2. alen says:

    Ako nekom trebaju Hoteli tu je
    Hoteli Klaodov

Ostavi komentar