Čitavo selo košta kao stan u centru

Kuće sa okućnicom širom Srbije se prodaju budzašto. Neko ko ima, recimo, 200.000 do 300.000 evra gotovine, može da kupi u Srbiji celo selo - i kuće i svu zemlju

Tržišna cena daleko je manja od uloženog, a onih koji bi stan u gradu zamenili imanjem, skoro da nema.

U pojedinim delovima Vojvodine kuće sa zemljom se prodaju i za manje od 5.000 evra! Nedaleko od Kladova, vlasnici za nekretnine od 150 kvadrata sa placem, retko dobiju više od 8.000 evra.

Toliko koštaju i kuće sa voćnjakom u blizini Vranja. Seoska domaćinstva u okolini Valjeva mogu da se kupe i za 10.000 evra, a slično je i oko Loznice.

Nekako po pravilu, vrednost nekretnina najviše je pala u najnerazvijenijim delovima Srbije. Tamo gde ništa ne može da zadrži mlađe stanovništvo, a standard nikom ne obećava bolji život - na jugu i istoku zemlje.

Milan Simonović iz agencije za promet nekretnina Menadžer kaže da je slično i u rubnim delovima Vojvodine, naročito uz rumunsku granicu. On navodi da u svim delovima Srbije ima zabačenih oblasti u kojima su cene drastično pale.

Izuzetak je Beograd, ali i u okolini prestonice, od Barajeva, preko Avale i Sopota, ima kuća kojima investiciona vrednost prevazilazi tržišnu.

"Vikendaši pokušavaju da prodaju kuće, ali teško mogu da izvuku novac koji su u njih uložili. Zanimljiv je primer Starog Slankamena. Tamo ima divnih kuća, na odličnim lokacijama, od 150 kvadrata, a prodaju se za 50.000 ili 60.000 evra", kaže Simonović.

Zapadni san o ušuškanoj kući na periferiji, daleko od gužve, u Srbiji retko ko sanja. Ideal mirnog životu u našoj zemlji se završava na selidbi iz većeg u manji grad.

"Zahteva da stan u gradu zamene kućom u selu ima, ali su skoro zanemarljivi. Češći je primer da iz jednog grada pređu u drugi, onaj u kome je vrednost nekretnina manja. Ima varošica u Srbiji u kojima pristojan stan od 60-70 kvadrata može da se kupi za 15.000 do 20.000 evra", kaže Simonović.

U zabačenijim selima u Vojvodini, kuća sa okućnicom može da se kupi i za manje od 5.000 evra, a cena nekretnina, kako kažu stručnjaci, raste u odnosu na veličinu i značaj mesta u kom se kuća nalazi.

Kuća sa okućnicom u valjevskom kraju može da se kupi po ceni od 10.000 do 30.000 evra, zavisno od lokacije, površine, godine i kvaliteta gradnje, postojanja infrastrukture - puta, vodovoda, telefona. Klasična seoska domaćinstva ili vikendice koštaju od 10.000 do 15.000 evra.

Solidnu kuću, sa okućnicom, u Loznici, danas je moguće kupiti po ceni i od 30.000 do 35.000 evra. Pre samo sedam do osam godina njihova vrednost je bila i tri puta veća. Kuća od 120 kvadrata, zajedno sa tri i po hektara zemlje u selu Žaočani, na samo nekoliko kilometara od Čačka, danas se može kupiti za svega - 25.000 evra.

Kuća od stotinak kvadrata novije gradnje, sa pristojnom okućnicom, u Vranju se može kupiti već od 20.000 evra. Zavisi od dela grada, ali i na Dedinju, koje je nekad važilo za ekskluzivni kvart, može se kupiti za 60.000 evra.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar