Cela sela za bagatelu!

Kuće sa okućnicom širom Srbije se prodaju budzašto i vlasnici ne mogu da povrate uloženo. U delovima Vojvodine imanja koštaju manje od 5.000 evra. Vile oko Kladova Rumuni kupuju za najviše 8.000

NEKO ko ima, recimo, 200.000 do 300.000 evra gotovine, može da kupi u Srbiji celo selo - i kuće i svu zemlju! Jer, nekretnine sa okućnicama u većini krajeva naše zemlje prodaju se - za bagatelu. Tržišna cena daleko je manja od uloženog, a onih koji bi stan u gradu zamenili imanjem, skoro da nema.

U pojedinim delovima Vojvodine kuće sa zemljom se prodaju i za manje od 5.000 evra! Nedaleko od Kladova, vlasnici za nekretnine od 150 kvadrata sa placem, retko dobiju više od 8.000 evra. Toliko koštaju i kuće sa voćnjakom u blizini Vranja. Seoska domaćinstva u okolini Valjeva mogu da se kupe i za 10.000 evra, a slično je i oko Loznice.

Nekako po pravilu, vrednost nekretnina najviše je pala u najnerazvijenijim delovima Srbije. Tamo gde ništa ne može da zadrži mlađe stanovništvo, a standard nikom ne obećava bolji život - na jugu i istoku zemlje. To potvrđuje Milan Simonović iz agencije za promet nekretnina "Menadžer".

- Slično je i u rubnim delovima Vojvodine, naročito uz rumunsku granicu - objašnjava Simonović. - U svim delovima Srbije ima zabačenih oblasti u kojima su cene drastično pale. Izuzetak je Beograd, ali i u okolini prestonice, od Barajeva, preko Avale i Sopota, ima kuća kojima investiciona vrednost prevazilazi tržišnu. Vikendaši pokušavaju da prodaju kuće, ali teško mogu da izvuku novac koji su u njih uložili. Zanimljiv je primer Starog Slankamena. Tamo ima divnih kuća, na odličnim lokacijama, od 150 kvadrata, a prodaju se za 50.000 ili 60.000 evra.

Zapadni san o ušuškanoj kući na periferiji, daleko od gužve, u Srbiji retko ko sanja. Ideal mirnog životu u našoj zemlji se završava na selidbi iz većeg u manji grad.

- Zahteva da stan u gradu zamene kućom u selu ima, ali su skoro zanemarljivi - kaže Simonović. - Češći je primer da iz jednog grada pređu u drugi, onaj u kome je vrednost nekretnina manja. Ima varošica u Srbiji u kojima pristojan stan od 60-70 kvadrata može da se kupi za 15.000 do 20.000 evra.

VOJVODINA

Kuća i za 5.000

U zabačenijim selima u Vojvodini, kuća sa okućnicom može da se kupi i za manje od 5.000 evra, a cena nekretnina, kako kažu stručnjaci, raste u odnosu na veličinu i značaj mesta u kom se kuća nalazi. Tako se, na primer, kuća u Rumi, površine 100 kvadratnih metara, nudi za 47.000 evra, dok se kuća iste takve površine, u Veterniku, pored Novog Sada, nudi za 76.000 evra. Trgovci nekretninama, međutim, ističu kako je cena kvadratnog metra, čak i u Novom Sadu, koji je najatraktivniji za kupovinu, značajno pala, pa se kvadratni metar stambenog prostora, koji je ranije prodavan za više od 1.000 evra, može kupiti i za 700 evra.

VALjEVO

Kriza oborila cene

Kuća sa okućnicom u valjevskom kraju može da se kupi po ceni od 10.000 do 30.000 evra, zavisno od lokacije, površine, godine i kvaliteta gradnje, postojanja infrastrukture - puta, vodovoda, telefona. Klasična seoska domaćinstva ili vikendice koštaju od 10.000 do 15.000 evra.

U poslednje dve godine cene nekretnina i placeva u valjevskom kraju u proseku su pale od 20 do 30 odsto, pre svega zbog ekonomske krize i smanjene kupovne moći.

LOZNICA

Grad drži cenu

Solidnu kuću, sa okućnicom, u Loznici, danas je moguće kupiti po ceni i od 30.000 do 35.000 evra. Pre samo sedam do osam godina njihova vrednost je bila i tri puta veća. Po toj ceni se kupuju kuće na pristojnim lokacijama u gradu, istina onim koje nisu baš "na oku" za, eventualno, rušenje i izgradnju novih, većih zdanja.

Luksuzne kuće sa okućnicom moguće je kupiti od 50.000 do 70.000 evra, što je, ne tako davno, bilo nezamislivo. S druge strane, cene novih stanova, ne samo što se "drže", već su od oko 600 evra, koliko su u proseku iznosile ranijih godina, zavisno od kvaliteta gradnje, "skočile" za najmanje 100 evra.

U selima, udaljenim nekoliko kilometara od Loznice, moguće je kupiti solidnu kuću, sa dobrim pomoćnim zgradama, koja ima, naravno, parno grejanje, uz plac od pet do 10 ari, po ceni koja najviše iznosi 30.000 evra. Starija kuća, sa okućnicom, može da se pazari i za manje od 10.000 evra.

ČAČAK

Stala prodaja

Kuća od 120 kvadrata, zajedno sa tri i po hektara zemlje u selu Žaočani, na samo nekoliko kilometara od Čačka, danas se može kupiti za svega - 25.000 evra.

- Kupovina kuća nikako ne ide. Jedan od razloga je što je 99 odsto ovih objekata nelegalizovano, pa kupac, koji hoće da podigne kredit za kupovinu kuće ne može objekat da stavi pod hipoteku - ispričao nam je Rade Simović iz agencije "Tatalović". - Drugo, u našoj sredini vlada takvo mošljenje da u kućama živi sirotinja, a da su stanovi namenjeni nekoj višoj klasi.

Kupcima se nude kuće po ceni od 10.000 do 300.000 evra, u zavisnosti od toga gde se objekat nalazi, kolika je okućnica i kada je kuća građena. Tako, recimo, stara kuća od 40 kvadrata sa četiri ara placa u samom centru grada (Krenov prolaz) prodaje se za 60.000 evra, a za kuću od 180 kvadrata koja se nalazi u Trnavi, na par kilometara od centra, sa 13 ari okućnice, treba izdvojiti 25.000 evra.

KLADOVO

Kupuju Rumuni

U selima kladovske opštine, na dunavskoj granici sa Rumunijom, u poslednje vreme je prodato nekoliko desetina kuća rumunskim državljanima. I dok pojedinci u tome vide pokušaj "rumunizacije" ovog dela istočne Srbije, ali ne žele o tome javno da govore, oni drugi, ne libeći se, kažu da je Timočka krajina, ulaskom Rumunije u Evropsku uniju, postala pravi eldorado za naše istočne komšije.

Rumuni, nije tajna, za male pare u dunavskom zaleđu kupuju započete, nedovršene kuće, solidne stambene objekte ili oronule domove preminulih vlasnika. Tako je, na primer, u Novom Sipu, lepo uređenom naselju, podignutom nedaleko od međunarodnog graničnog prelaza "Đerdap 1" i betonske brane na Dunavu, u poslednje dve godine Rumunima direktno ili indirektno prodato desetak porodičnih kuća, od kojih su one "najskuplje", od stotinak kvadrata i sa pet, šest ari placa, "otišle" za najviše - 8.000 evra!

VRANjE

Besparica

Kuća od stotinak kvadrata novije gradnje, sa pristojnom okućnicom, u Vranju se može kupiti već od 20.000 evra. Zavisi od dela grada, ali i na Dedinju, koje je nekad važilo za ekskluzivni kvart, može se kupiti za 60.000 evra. Razlog je velika ponuda. Ranije cena ovakve kuće nije bila ispod 100.000 evra - procenjuju u jednoj ovdašnjoj agenciji za nekretnine.

Besparica je razlog i što je mnogo seljaka odlučilo da proda svoje kuće. Tako se u Krševici, selu na samo sedam-osam kilometara od Vranja, kuća od 100 kvadrata, sa velikim voćnjakom pride, prodaje za samo 8.000 evra. A u obližnjem Tibuždu jedna dvospratnica od 200 kvadrata i pomoćnim prostorijama "otišla" je za samo 10.000 evra.

- Koliko je to bilo ranije? Ne znam, jer ranije seljak nije prodavao ni parčence zemlje, a kamoli celo imanje. Strašna su vremena došla - kaže Milovan S. iz jednog sela pored Vranja, koji je "novu novcijatu" kuću dao za samo 12.000 evra".

OBRADIVA ZEMLjA

OBRADIVA zemlja u Vojvodini, posebno ona prve klase, kažu poljoprivrednici, nije značajnije gubila na ceni. Naprotiv, u poslednje vreme je i dobila. Prosečna cena hektara, naime, dugo je bila oko 2.500 evra, dok se sada hektar kvalitetne oranice plaća i do 5.000 evra.

Hektar obradive zemlje u blizini Valjeva košta do 5.000 evra i takve placeve je teško naći u ponudama za prodaju. Hektar obradivog zemljišta u seoskom području valjevskog kraja prodaje se upola manje - do 2.000 evra.

U okolini Vranja zemlja se, takođe, prodaje budzašto. Onu najplodniju seljaci prodaju za 3.000-4.000 evra po hektaru, a za nešto niži kvalitet zemljišta moguće je platiti i dvostruko manje.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

11 komentara na “Cela sela za bagatelu!”

  1. nikola vorkapic says:

    trazim seosko imanje sa okucnicom i zemljom do 3 ha moguc vocnjak ili vinograd sa potokom ili manjom recicom sa malo sume placam u kesu do 30000eura okolina valjeva na putu valjevo divcibare

  2. Vesa says:

    Ako neko ima zemljiste sa malim izvorom i na nadmorskoj visini preko 1000 metara. Podrazumeva se da ima put. Nije potrebna struja, ni telefon ni druge komunalije. Golija ili Zlatar

  3. mile says:

    za lepo domacinstvo-kucu sa zemljom dajem gr.plac u batajnici sa temeljom.dogovor.066141222

  4. Predrag says:

    Kupujem plac do 2hektara sa izvorom ili potokom ,da nema u blizini 1km .kuće.
    ne treba struja samo dobra priroda i nadmorska visina preko 1000met.063281841

  5. Laki says:

    Kupujem seosko domacinstvo sa kucom i okucnicom preko 3ha u komadu.Centralna Srbija.Lokacija nije toliko bitna,samo da je sve regularno.

  6. Rados says:

    Prodajem ili menjam, Kopaonik plac 38.85a, 1/1, sa JAKIM IZVOROM PITKE VODE, do Brzecke reke, do asfalta. Nema tereta. Ukucajte na GOOGLE – izvor pitke vode Kopaonik – , i videcete slike. Moj mob. 0637051099. Moze zamena za vikendicu u opstini Grocka.

  7. ts says:

    Poštovani,

    Sve svoje oglase možete postaviti na sledecem linku http://bgnekretnine.net/useradmin/preinsert.php, ukoliko niste registrovani korisnik najpre se registrujte na sledecem linku http://bgnekretnine.net/useradmin/register.php tako što ćete uneti svoje podatke u polja označena zvezdicom.
    Srdačan pozdrav

  8. vladan milenkovic says:

    za gospodina predraga imam ponudu.imam kucu i plac 60 ara selo gravo iznad grdelice.trofazna stuja i bunar u dvoristu s vodom.kuca starije gradnje ispod kuce izvor planinske vode a dvoriste je pod vockama koje treba da se srede,ima i deo pod sumom.do sela ima nasipan i dobar put a kroz celo selo ima asfalt.mali broj ljudi zivi u selua au mahali gde imam kucu nema nikog u blizini.

  9. vladan milenkovic says:

    kontakt tel 0642566832.

  10. ankica says:

    prodajem seosko veliko imanje 42 duluma zemlje obradljive 25 4 stare i deset mlade sume, povoljno 30 hiljada evra okolina BIJELJINE TEL.065.659/784

  11. obrad says:

    gs,Ankice daliste prodali to seosko imanje ili je jos na prodaju ?

Ostavi komentar