Kako otkriti nedostatke stana

Kupci najčešće otkrivaju nedostatke tek kad se usele u stan. Dogovor bolje rešenje od suda.

Da prilikom kupovine stana treba obratiti pažnju i na, čini se, nevažne stvari, uverili su se mnogi. Nažalost, kasno. Kada im se činilo da su konačno obezbedili krov nad glavom, počeli su problemi sa vlagom, bukom, nezgodnim komšijama i slično. Zato u agencijama za promet nekretnina stalno upozoravaju da stan treba razgledati obazrivo, a odluku o kupovini doneti posle konsultacije sa arhitekt, piše Politika.

­ Skrivene mane obično ne mogu da se otkriju dok se u stanu ne provede izvesno vreme. Zato je sumnjivo ako je stan renoviran neposredno pred prodaju. Kod prodavca, u većini takvih slučajeva, postoji namera da se stvarno stanje prikrije, tj. maskira. Jedan od mogućih problema je vlaga. Ipak, u ugovoru precizno stoji da ukoliko je prodavac, na primer, znao da postoji vlaga ili neka druga mana koju je prikrio, onda je u pitanju prevara. U takvom slučaju kupac prava može da ostvari na sudu. Jedina osoba koja pravilno može da odredi stanje jeste sudski veštak građevinske struke. Ipak, najbolje je izbeći sud. Prodavac bi trebalo da kaže istinu, ali, u strahu da će mu mana oboriti cenu, on najčešće ćuti. Zato svakom klijentu, potencijalnom kupcu savetujemo da detaljno pregleda stan ­ ističe Tomislav Sekulić, vlasnik agencije Evropa ekskluziv.

U agencijama naglašavaju i ulogu predsednika kućnog saveta koji je upoznat sa stanjem u zgradi, a poznaje i sve stanare. Postoje ljudi koji svojim ponašanjem komšijama mogu da naprave pakao od života. Zato se kupcima savetuje da se raspitaju i o stanarima. Posebno je važno da znaju ko će im biti komšije.

­ Kad neko od prodavaca ponudi stan po nižoj ceni od uobičajene, uvek se upitam zašto. Po pravilu, brzo se utvrdi razlog. Vlasnici ne bi trebalo da prikrivaju mane. Istina, teško je i agencijama, odnosno agentima da ih otkriju. Tačno je da u ugovoru stoji da prodavac ne sme da prevari kupca, ali postoji i član koji kaže da kupac kupuje stan u viđenom stanju. Zato je najbolji dogovor. Čak i ako dođe do spora, bolje je sesti za sto i dogovoriti se. Sudski proces može da traje dugo, a to košta, ne samo materijalno. Obično je kupac spreman da kupi stan i sa nekom manom, ako prodavac snizi cenu. Postoji i ono što ne može da se vidi. Kupac ne može da zna kakav će mu biti komšija. Tek kad se useli u stan može da vidi ko je kakav, a ako ima problema, nadležna je policija ­ kaže Nađa Baranin, direktorka agencije Elita internacional.

Većina kupaca radije bira uređen stan, pre svega da bi izbegli dodatne troškove, ali i kontakte sa majstorima, mada ima i onih koji su skeptični prema uređenim stanovima jer smatraju da se „šminkom“ nešto prikriva, kao i da im je cena neopravdano visoka.

­ Čist i uredan stan više privlači kupca. Međutim, može da se dogodi da baš svež kreč prikriva stalno curenje cevi iz stana iznad. Zato nije dovoljno detaljno pregledati samo ono što se kupuje, već treba pokucati i kod potencijalnog komšije i raspitati se kako stoje stvari u vezi sa cevima, grejanjem i slično, da bi se u startu izbegli problemi. Agencija nije odgovorna za vlagu. Ona nekad ne može da se primeti pre kupovine. Najbolje je povesti stručnjaka, na primer arhitektu ili nekog dobrog majstora, koji će da utvrdi pravo stanje ­ savetuje Nikola Uzelac, vlasnik agencije Gigant.

Praksa potvrđuje da je dogovor najbolje rešenje u slučaju da kupac otkrije nedostatke koje je prodavac prećutao.

­ Retko se dešava da prodavac može nešto da sakrije. Na primer, ako kupac pogleda stan u popodnevnim časovima i dopadne mu se, onda obavezno savetujemo da ga vidi i na dnevnom svetlu. U većini slučajeva prodavci su korektni. Potkrovlje jedne poznate pevačice, inače besprekorno uređeno, imalo je fleku na plafonu. Kupcu je rečeno da prokišnjava, ali on se na to nije obazirao jer ga je prostor oduševio, cena je bila pristupačna, a dopala mu se i iskrenost vlasnice. Naravno, ima i drugačijih slučajeva. Vlasnici nadzidanih stanova obično stave radijatore i kažu da će centralno grejanje biti priključeno sledeće godine, a znaju da je to nemoguće. Ili, ako u stanu postoji jednotarifno brojilo, a kupac to ne zna ­ kad se useli, nastaje haos. Agencija je tu nemoćna. Ponavljam, najbolje je da se spor reši dogovorom ­ kaže Mirjana Rusić, direktorka prodaje u agenciji San Marko.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar