Kako migracije utiči na cenu nekretnina

Iz Leskovca se više ljudi iseli nego što ih se doseli, što se negativno odražava na tržište nekretnina.

Vlasnica agencije za promet nekretnina „Prostor“ iz Leskovca Mirjana Đermanović ovim poslom se bavi od 1998. godine. Po njenim rečima, od tada do danas došlo je do velikih promena u prometu nekretnina, i to nagore. Opadaju i ponuda i potražnja, a, po njenom mišljenju, na to je najviše uticala migracija stanovništva. U Leskovcu je sve teže naći posao, jer je privreda posustala pa sve veći broj stanovnika ovog i susednih gradova, pre svega mladih, napušta ovaj kraj i uhlebljenje traži u nekom od razvijenijih gradova Republike ili u inostranstvu, kako piše Politika

Cena stambenog kvadrata kreće se od 300 do 650 evra, a zavisi od godine izgradnje, očuvanosti stana, grejanja, mogućnosti adaptacije, kvaliteta, spratnosti, a ponajviše od lokacije. Tako se u centru grada mnogo bolje kotiraju i stanovi lošijeg kvaliteta, u odnosu na bolje stanove u rubnim delovima grada.

Posle centra grada, najviše se traže stanovi u naselju Dubočica, jer imaju centralno grejanje, dok su nešto manje traženi, a time i jeftiniji, stanovi u naselju Solidarnost i u Radničkom naselju.

Kada je reč o kućama, cenu ne određuje broj kvadrata već se utvrđuje dogovorom. Činjenica je da su cene leskovačkih kuća znatno ispod građevinske vrednosti. I u ovom slučaju na cenu najviše utiče lokacija. Najviše se traže one u Bulevaru oslobođenja i u Ulici Južnomoravskih brigada, poznatijoj kao Niška ulica, mada je i tu teško izvući građevinsku vrednost.

­ Trenutno je malo veća potražnja za malim stanovima nego što je ponuda. Čak i većih stanova ima manje u ponudi, ali je za njima potražnja mala. U Leskovcu se ne vrte velike sume, kada je reč o nekretninama, i kreću se između trideset i četrdeset hiljada evra. Migracija stanovništva utiče i na promet i na novac u opticaju ­ ističe Mirjana Đermanović.

Lokali, dodaje ona, imaju vrednost samo ako su na dobrom mestu, a najviša cena koju mogu da dostignu je dve hiljade evra. Dobra lokacija i u ovom slučaju podrazumeva Bulevar oslobođenja i Nišku ulicu.

Kao i u drugim gradovima, najviše se traže garsonjere i jednosobni stanovi, zatim manji placevi koji već imaju građevinsku dozvolu ili je na njima započeta gradnja. Ako kupci biraju centar, onda se radije odlučuju za stare kuće koje su već ucrtane katastarski. Ako im centar grada nije od značaja, onda biraju placeve koji su definisani kao građevinske parcele.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar