Iznajmljivanje poslovnog prostora nikad jeftinije

NIKADA nije bilo jeftinije iznajmiti stan ili poslovni prostor. Cene zakupa lokala, čak, i dalje padaju.

Situacija kod prodaje nekretnina je donekle drugačija: cene u oglasima nisu niže, ali podaci agencija za nekretnine kazuju da se kupoprodaja obavlja isključivo uz „cenkanje“ i to uz konačnu cenu nižu od deset do 20 odsto od tražene.

Podstanari mogu da se nadaju nižim kirijama, jer je od početka godine cena pala za dodatnih 10 odsto. Slično je i sa lokalima: iako su još tokom prošle godine cene iznajmljivanja lokala pale za oko 10 odsto, trend smanjenja nastavljen je i ove godine.

Uzrok za pad cene Tomislav Sekulić, predsednik Udruženja posrednika u prometu nekretnina, vidi u manjoj zainteresovanosti kompanija i preduzetnika za iznajmljivanjem prostora. To, posledično, dovodi do daljeg spuštanja cena.

STRAH VLASNIKA
NOV način obračuna poreza na imovinu dodatno je „uznemirio“ tržište nekretnina. Tako se sve više vlasnika stanova, pogotovo oni stariji u strahu da neće moći da izmire nove namete, raspituje da li im je isplativije da se upuste u prodaju postojeće i kupovinu manje kvadrature. U agencijama navode da je moguće da će zbog većeg poreza na imovinu uskoro u ponudi imati mnogo jeftinih stanova koje neće imati ko da kupi.

Sekulić smatra da pojava sve većeg broja lokacija sa natpisima „iznajmljuje se“, govori o dodatnoj opreznosti zakupaca i njihovoj želji da smanje troškove u obavljanju određene delatnosti.

- Primetno je da većina potencijalnih zakupaca vrlo oprezno i na kraće rokove rentira poslovne prostore i lokale
- ističe Sekulić.

U agencijama koje se bave prometom nekretnina navode da je situacija na tržištu loša.

- Nema kreditnih kupaca, a oni koji uveliko otplaćuju stambeni zajam počinju da izdaju svoje kvadrate u zakup, ne bi li „skrpili“ za svoju ratu - navode naši sagovornici.

Doskorašnje situacije, kada su investitori jurili vlasnike udžerica nudeći pare i stanove za ustupanje placa za gradnju, sada su se obrnule, pa vlasnici kuća pristaju i na manje kvadrata i nižu naknadu za ime ustupanja placa za gradnju.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar