Inovacije osvajaju enterijere

Dobro uređen prostor poboljšava kvalitet življenja i povećava radnu efikasnost

U beogradskom hotelu „Hajat“ nedavno je održano takmičenje za najlepši enterijer izveden „rigips“ materijalima za 2007. godinu.

Prva nagrada u kategoriji enterijera izvedenih gips-kartonskim pločama otišla je u ruke autora Dejana Sokolova za objekat „Delta siti“; u kategoriji enterijera izvedenih gips-malterima i ukrasima od gipsa pripala je autorima Zoranu Đorđeviću i Aleksandru Matiću za hotel „Splendid“, a u kategoriji enterijera izvedenih sa inovacijom prva nagrada pripala je takođe Dejanu Sokolovu za „Ster bioskope“.

Pobednici u sve tri kategorije predstavljaće nas na internacionalnom takmičenju u Belgiji 2008. godine na kome učestvuju najeminentniji projektanti, kao što su Rodžers, Foster, Geri, Kalatova i mnogi drugi.

Projekat „Delta sport“, koji je pobedio na lokalnom takmičenju u Beogradu 2005. godine, prošle godine na internacionalnom takmičenju u Madridu osvojio je prvo mesto u kategoriji enterijera sa inovacijama. Ovo takmičenje uspešnih autora bilo je još jedan dokaz da se uređenju unutrašnjosti pojedinačnih kuća, stanova i radnih prostora poklanja sve veća pažnja. Stručnjaci u oblasti uređenja enterijera nametnuli su stav da je opremanje stana prilika da se poboljša kvalitet življenja, a radni prostor oplemeni u cilju efikasnosti.

U „trendu“ su spušteni plafoni u kojima bez narušavanja prostora može da se distribuira rasveta tako da bude funkcionalna, ali i da lepo izgleda. Takođe, kažu stručnjaci, mogu se bez prevelikih intervencija zaobljavati prostori gde god se to poželi. Kolorit prostora, pre svega stanova, gde se zidovi jednog objekta boje različito, uz „tapetiranje“ stubova ili određenih delova u stanu koji želi da se istakne, gotovo da je postao obavezan u modernom dizajnu.

Danas se velika pažnja poklanja protivpožarnoj zaštiti (što je obaveza u svetu), pa se zidovi i tavanice oblažu specijalnim materijalima u tu svrhu. Tu su, naravno, zvučna i toplotna izolacija. Klimatske promene zahtevaju da se radni i stambeni prostori klimatizuju. U enterijere se ugrađuju klime koje predstavljaju estetski detalj sa ogledalima i slikama uz veoma malo ispupčenje (vidi se samo maska), koje ni na koji način ne ugrožava čak ni male prostore.

Zahvaljujući novim materijalima danas je moguće male stambene prostore pretvoriti u veoma funkcionalne, a da se pri tom stvara utisak prostora, mnogo većeg nego što u stvari jeste.

Enterijeri su oduvek bili važni za „imidž“ firme, ili posebnost stila vlasnika stana, ali koliki uticaj imaju na formiranje cene, posebno kada se objekat prodaje? Sigurno je da lepo uređen prostor ima „bolju“ cenu jer ne treba da se ulaže u njegovo renoviranje. Naročito su na ceni prostori u centru grada, tako da mnoge agencije koje se bave nekretninama kupuju neuređene prostore, po niskim cenama, investiraju u njihovo uređenje i zatim ih znatno skuplje prodaju. Oni koji insistiraju da kupljeni prostor uređuju po sopstvenoj želji, kupuju neuređen prostor i „petljaju se“ sa majstorima.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar