Kako najlakše izvesti pregradne zidove i koliko to košta

Prilikom adaptacije stana, najviše vremena, uz puno buke i muke, troši se za uklanjanje postojećih zidova i pravljenje novih. Kako ove „prljave“ radove zaobići i brzo dobiti nove zidove? Da bi se skratilo vreme izvođenja (u odnosu na klasičan sistem gradnje: zidanje opekom i malterisanje) arhitekte sve češće koriste pregradne gipsane zidove u enterijeru.

Pomoću gipskartonskih ploča mogu se lako izvesti razni oblici zidova kao i danas veoma popularne niše. Evo primera u kojima su upravo gipskartonski zidovi iskorišćeni kao glavni elementi uređenja enterijera:

Razbijanje predrasuda o (ne)kvalitetu pregradnih zidova

Najveća zabluda danas kod većine neupućenih ljudi jeste da se kroz gipsane zidove prenosi zvuk ili da ne može da se okači slika ili neki drugi teži element. Potpuno pogrešno mišljenje! Kao prvo, ukoliko se pregradni zidovi dobro izvedu mogu da nose i teže viseće elemente kao što su police, masivna ogledala i slično. Što se tiče prenošenje buke, zvučna izolacija kod ovakvih rešenja je jako dobra (od 45 dB do 69 dB) i zavisi od podkonstrukcije i slojeva ploča.

Debljine pregradnih gipsanih zidova

Pregradni zidovi mogu biti sa jednostrukom ili dvostrukom podkonstrukcijom, a oblažu se sa jednim ili dva sloja gipskartonskih ploča. Gradnja.rs savetuje upotrebu dva sloja gipskartonskih ploča i dvostruku podkonstrukciju na zidovima s većim opterećenjem. Tako ćete dobiti zid debljine 12 cm (7,5 cm konstrukcije + 5 cm ploča) što odgovara debljini zida od opeke. Ukoliko stavite jedan po jedan sloj ploče, debljina zida će iznositi 10 cm. (7,5 cm konstrukcije + 2,5 cm ploča).

Treba znati!

Ukoliko pravite zid u prostoriji u kojoj je moguća pojava vlage (npr. zid kuhinje) obavezno koristite vlagootporne ploče. Lako ćete ih prepoznati jer su ove ploče zelene dok su vatrootporne ploče crvene boje. Polukružni zidovi, poluprečnika od 60 cm, se izvode sa savitljivim pločama i savijenom potkonstrukcijom.

Cena izvođenja:

Izvođenje metra kvadratnog ravnog jednostrukog gipsanog zida koštaće vas oko 16 evra gde je u cenu uračunat i materijal i izvođenje, dok cena zida sa po dve ploče na obe strane iznosi oko 22 evra po metru kvadratnom. Izvođenje niša se dodatno naplaćuje – u proseku oko 10 evra po metru dužnom.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar