Hotel „Plaza” već rezervisao plac

Gradska vlast ozbiljno se priprema da privuče velike investitore, zbog čega priprema da ponudi pet lokacija za koje već postoje potencijalni ulagači. Paralelno sa infrastrukturnim opremanjem zemljišta, u pripremi je izrada takozvane banke zemljišta, koja će na pregledan način investitorima ponuditi ove lokacije. A da ni opštine ne sede skrštenih ruku pokazuje primer Palilule koja je već najavili za predstojeće proleće izgradnju stambeno-poslovnog centra kod pivare vrednu 60 miliona evra, za koju je zainteresovan investitor sa Kipra.

Ako se uzme u obzir i činjenica da će gradska birokratija uskoro biti brža i efikasnija, nema sumnje da će ulagačima u Niš biti omogućeno sve da na što brži način ostvare svoje investicione planove. Miomir Pešić, pomoćnik gradonačelnika Niša, najavljuje da će započeto infrastrukturno opremanje radne zone u Donjem Međurovu biti završeno već do kraja godine.

- Već imamo zainteresovane investitore za ovu radnu zonu, između ostalog i jednog koji želi da pravi mali grad, poslovno-prodajni prostor sa mnogo malih prodavnica raznovrsne robe. Tu zonu i lokaciju u Skopljanskoj ulici u samom centru, za koju su zainteresovani čuveni „Plaza hoteli”, prve ćemo opremiti i dati na konkurs, a uslediće Lozni kalem, lokacija kod JKP „Mediana” i nekadašnji rasadnik u Ulici Dimitrija Tucovića - ističe Pešić.

Igor Novaković, predsednik opštine Palilula, nadovezuje se pričom da bugarski investitor „Tehno market” u Međurovu želi da napravi distributivni centar bele tehnike za Balkan i da uposli 500 ljudi.

- U Niš će na proleće doći i kiparski investicioni fond, koji želi da gradi stambeno-poslovni kompleks na 65.000 kvadratnih metara, sa tržnim centrom i otvorenim i zatvorenim bazenima - kaže Novaković, napominjući da je opština Palilula ponudila investitorima iscrpnu pisanu analizu prednosti, ali i nedostataka opštine.

U kabinetu gradonačelnika Niša Miloša Simonovića napominju da je osnova budućih investicija izrada banke zemljišta - baze podataka namenjene investitorima o slobodnim gradskim, ali i privatnim lokacijama. Uz izradu banke zemljišta Pešić najavljuje da Niš želi da dobije projekat Svetske banke, popularno nazvan „giljotina propisa”, koji treba da olakša invetitorima obezbeđivanje različitih dozvola za gradnju. „Giljotina propisa” treba da preglomaznu administraciju koja plaši investitore svede na minimum.

- Reč je o projektu koji usklađuje i pojednostavljuje rad opština i gradske administracije, briše zastarele i neefikasne gradske odluke, prevaziđene u praksi, a uvodi nova savremena rešenja. Bićemo i pre završetka tog projekta maksimalno fleksibilni u odnosu na potencijalne investitore i nastojaćemo da im ubrzamo i olakšamo različite procedure za dobijanje dozvola - kaže Pešić.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar