Dulić:U julu novi zakon o izgradnji

Nacrt zakona o uređenju prostora i izgradnji će biti prosleđen Vladi Srbije na usvajanje na sednici 2. jula, najavio je ministar Oliver Dulić.

Ministar prostornog planiranja kazao je da očekuje da će tim zakonom biti povećana odgovornost inženjera za projekte izgradnje i smanjena odgovornost administracije, što će omogućiti da se skrati administrativna procedura za izdavanje dozvola.

Građevinske dozvole će se, kako je predviđeno tim zakonskim tekstom, izdavati isključivo na osnovu prostornih i urbanističkih planova, a lokalne vlasti imati obavezu da ta planska dokumenta naprave u roku od dve godine od usvajanja zakona, istakao je ministar Dulić za B92.

Prema njegovim rečima, novi zakon će omogućiti da se građevinske dozvole prenose sa jedne na drugu osobu ili firmu, što sada nije moguće, a biće povećan i broj projekata za koje dozvole nisu potrebne.

Dulić je kazao da ne može da proceni koliko vremena će biti potrebno za izdavanje dozvola, jer će to zavisiti od kapaciteta lokalne administracije, ali je naglasio da će to biti mnogo kraće nego sada, kada investitori na dozvole čekaju i po više godina.

Ministar je istakao da će zakon omogućiti efikasniju legalizaciju objekata izgrađenih do 2003. godine. Do sada je legalizovano samo 20 odsto tih objekata, a 450.000 ljudi čeka da legalizuje svoju imovinu, rekao je Dulić.

On je istakao da za legalizaciju neće biti potrebno mnogo dokumenata i da će naknada za legalizaciju zavisiti od toga da li su vlasnici zgradu gradili da bi u njoj živeli ili su je gradili za komercijalne svrhe.

Novi zakon o izgradnji omogućiće i vlasništvo nad građevinskim zemljištem, a sadašnji korisnici i zakupci zemljišta moći će uz naknadu da dobiju vlasništvo nad zemljištem, rekao je Dulić.

U slučaju privatizovanih preduzeća, naknada će zavisiti od toga da li su novi vlasnici pravo na korišćenje zemljišta platili po tržišnoj ceni, ali i od toga da li zemljište koriste da bi razvili delatnost preduzeća koje su preuzeli ili za druge svrhe.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Jedan komentar na “Dulić:U julu novi zakon o izgradnji”

  1. Miroslavcic says:

    U svom stanu sam oko 30 godina, otkupljujem ga preko 8 godina, stan je 50m2 na V spratu, iznad je ravan krov, prokišnjava, OZBILJNO RAZMIŠLJAM – DA POSTAVIM DVA VEZANA KONTEJNERA i pretvorim ih u stambeni prostor. Sve priključke bih uzeo iz mog stana kao i ulaz.
    Pitanje, kome da se obratim za dozvolu i koje su moguće smetnje, Procenujem da nikom od stanara ovo ne smeta, da zgrada ne trpi težinu, a ne odskače od opšteg izgleda zgrade. Komšija u nivou sigurno bi uradio isto. Cilj je proširenje stana i konačno rešavanje prokišnjavanja. pozdrav

Ostavi komentar