Država subvencioniše stanogradnju?

Krajem godine, građanima bi trebalo da budu ponuđena 753 stana po ceni i do 40 odsto nižoj u odnosu na tržišnu, piše Blic.

U okviru strategije masovne neprofitne stanogradnje, o kojoj će Vlada danas raspravljati, predviđeno je da država sufinansira bankarsku kamatu za podizanje kredita radi kupovine ovih stanova, tako da mesečna rata bude prihvatljiva onima koji nemaju natprosečna primanja.

Oliver Dulić, ministar za zaštitu životne sredine i prostorno planiranje, precizirao je da je reč o stanovima površine između 50 i 60 kvadratnih metara, što je smatra on, dovoljno za potrebe prosečne četvoročlane porodice.

Niža cena biće postignuta, između ostalog, tako što će se država odreći profita kojeg bi imala kao investitor, a o tome koliko će novca i iz kojih izvora biti obezbeđeno upravo se razgovara, dodaje Dulić.

"Cena kvadratnog metra biće oborena i time što će stanovi biti građeni po izvođačkoj ceni. Sa opštinama, gradskim vlastima u Beogradu i vojskom biće dogovoreno da snize inače veoma visoku naknadu za uređenje građevinskog zemljišta, u zamenu za dobijanje određenog broja stanova za rešavanje svojih stambenih problema", pojašnjava Dulić.

Građevinska direkcija Srbije biće nosilac realizacije ove strategije, a sredstva će biti obezbeđena iz budžeta, emitovanjem hartije od vrednosti i(li) donatorskom pomoći, ukazuje Dulić.

Cena kvadratnog metra stana kojeg gradi država još nije poznata, a osim u Beogradu stanovi će se graditi u više od dvadesetak gradova širom Srbije kao što su Bela Palanka, Beočin, Bor, Gadžin Han, Kikinda, Kraljevo, Kruševac, Lazarevac, Loznica, Majdanpek, Požega, Rača, Smederevo, Valjevo.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar