Država subvencioniše kupovinu 2.500 stanova

Građani mogu već ovih dana u bankama da podnesu zahtev za stambene kredite koje će država subvencionisati u ovoj godini, s tim da će za učešće morati da izdvoje deset umesto prošlogodišjih pet odsto.

Do “krova nad glavom” pod povoljnijim uslovima moći će da dođe oko 2.500 građana, koliko će prema proceni Nacionalne korporacije za osiguranje stambenih kredita moći da se odobri sa dotacijom od 1,7 milijardi dinara, koliko je država predvidela uredbom o merama podrške građevinskoj industriji.

Za građane je najveća promena to što će u odnosu na uslove iz 2012. morati da obezbede minimum 10 odsto učešća, umesto prošlogodišnjih pet odsto. Još deset odsto obezbeđuje se iz budžeta u vidu beskamatnog kredita, a preostalih 80 odsto iznosa obezbeđuje poslovna banka, a osigurava Nacionalna korporacija.

U Nacionalnoj korporaciji, međutim, ne očekuju da će veće učešće bitnije uticati na interesovanje građana za ove kredite.

- Prosečno učeće je u 2012. iznosilo 17 odsto, a dosadašnja iskustva pokazuju da su korisnici kredita skloni da učestvuju sa što većom sumom sopstvenih sredstava, jer im to smanjuje visinu rate koju će kasnije plaćati - kaže Saša Jovanović, v. d. direktora Nacionalne korporacije i dodaje da će u odnosu na klasične komercijalne kredite, subvencionisani krediti svakako ostati povoljnija opcija.

Marža banaka na ove zajmove ograničena je na 4,5 odsto, što kad se doda vrednost šestomesečnog euribora koji trenutno iznosi 0,325 procenata, čini da ukupna kamata bude manja od pet procenata.

- To je najpovoljnije moguće rešenje kad se uzme u obzir da se i banke zadužuju na inostranom tržištu stopama koje su vezane za euribor - navodi Jovanović.

U prošloj godini, odobrena su ukupno 2.374 kredita, a prosečna vrednost kredita koje NKOSK osigurava je 33.000 evra.

Uslovi odobravanja za kredit od 50.000 evra
kredit 2012. 2013.
Učešće klijenta 2.500 evra 5.000 evra
Učešće države 20 odsto 5.000 evra
Kredit banke 37.500 evra 40.000 evra
Rata banci 255 evra 241 evra

- Za klijente je bitno da kad biraju banku kod koje će podići stambeni kredit ne gledaju samo visinu kamatne stope, već da pažljivo sagledaju celokupne uslove koje im banka nudi, jer se za nju vezuju na period od 20 ili 30 godina - naglašava Petar Grujić, direktor Sektora za poslovanje sa stanovništvom u Zberbanci.

On ne očekuje da će povećanje učešća bitnije uticati na interesovanje, osim što će klijenti koji su manje platežno sposobni možda morati malo da sačekaju sa podnošenjem zahteva, dok ne sakupe potrebnu sumu.

Grujić kaže da banke nemaju prostora da dodatno smanjuju kamatne stope na stambene kredite, jer je i njima teško da dođu do povoljnih sredstava za dugoročne pozajmice. Prema njegovim rečima, zarade banaka na ovim zajmovima su inače veoma male, pa banke uglavnom nastoje da to nadoknade na drugim proizvodima koje idu uz kredit, kao što su tekući račun ili kreditne kartice.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Jedan komentar na “Država subvencioniše kupovinu 2.500 stanova”

  1. bilja says:

    Napisite i da li se zna kada ce se opet pocet sa stambenim kreditima. Nista nam ne znace obavestenja koja se menjaju.

Ostavi komentar