Dobanovci- hektar zemlje 500.000 EUR

Pojedini stanovnici Dobanovaca, naselja nadomak beogradskog aerodroma, postali su proteklih godina pravi bogataši. Hektar zemlje, posebno u blizini autoputa, dostigao je fantastičnu cenu od 500.000 evra. Prema nezvaničnim podacima, u ovo mesto sa desetak hiljada žitelja za proteklih par godina ušlo je 40 do 50 miliona evra.

Sede Sremci na klupici i divane šta će s tolikim parama, u šali govore došljaci za starosedeoce Dobanovaca koji su prodali svoje njive. Po tek izgrađenim kućama i novim automobilima novopečeni bezemljaši lako se prepoznaju. Što se kupaca tiče, osim retkih izuzetaka, oni su po pravilu anonimni posrednici velikih igrača. Nikakvih dokaza nema, ali "upućeni" će vam reći da su se kupuje za Miškovića, Caneta Subotića, Drakulića... pominju se drugi, široj javnosti nepoznati lokalni moćnici.
O prodaji zemlje u Dobanovcima niko nije spreman javno da govori, a imena kupaca izgovaraju se šapatom uz odmahivanje rukom u stilu - nisam ja odavde. Kada smo pomenuli nadimak čoveka za koga se priča da šeta sa par stotina hiljada evra u džepu, diskretno smo upozoreni:
- Bolje ne pominjete ime.
I tako, sve je nezvanično, a jasno ko dan. Zato smo pozvali par oglasa. Stariji čovek koji prodaje parcelu od 107 ari, 700-800 metara desno od crkve u centru, za ar je tražio 2.100 evra. To vam je, veli, ispod svake cene. Hektar njive 225.000 evra.
Pomama za zemljom
Vlasnik 75 ari koji se, kako navodi u oglasu, nalaze u "industrijskoj zoni Dobanovci", odredio je početnu cenu od 2.000 evra po aru. Kada smo pitali koja je njiva dosad najskuplje prodata, pokazali su nam parcelu levo od izlaza iz Dobanovaca u pravcu Zagreba. Za tri hektara uz autoput novi vlasnik je platio 1,5 miliona evra ili 5.000 evra po aru. Njivu je ogradio i čeka.
Potražnja za zemljištem u selima (Dobanovci, Ugrinovci, Krnješevci, Šimanovci...) uz autoput za Zagreb, na 20-30 kilometara udaljenosti od Beograda, a u blizini aerodroma, traje već pet-šest godina. Sagovornici "Blica nedelje" iz agencija za nekretnine, koji takođe o ovoj temi nisu želeli da govore s imenom i prezimenom, kažu da su ispočetka te njive kupovane po bagatelnim cenama, pa njihovi vlasnici danas višestruko profitiraju. Oni čak tvrde da zemljište u blizini aerodroma i uz trasu koja će povezati autoput za Zagreb i put Horgoš-Požega dostiže fantastičnu cenu od 100 do 120 evra za metar kvadratni.
Sterfili ih milioni
A čime se, osim preprodaje, bave kupci ovog zemljišta. O tome svedoče megaskladišta, fabričke hale i brojni kamioni koje smo videli tokom kratkog boravka u Dobanovcima. Nikada, kažu, toliko šlepera nije prolazilo kroz ovo mesto. I sam predsednik MZ "Dobanovci" Darko Mrkobrad nedavno je upozorio na problem postojanja samo jednog semafora, zbog čega se formiraju kolone duge više stotina metara, pa deca kad idu u školu ne mogu da pređu ulicu. Na desetine šlepera skoro potpuno je uništilo glavnu ulicu, asfaltiranu pre nešto više od godinu dana.
I da to nismo čuli sopstvenim ušima, primetno je da novopečeni dobanovački bogataši nisu baš presrećni. Iako nisu želeli da govore za novine, bilo im je drago što smo došli. I sami su se, kažu, pitali kako to da se novinari malo više ne interesuju za ono što se poslednjih godina dešava u njihovom mestu koje, i pored miliona koji su ga strefili, još uvek nema nijedan bankarski šalter, a jedina pošta radi samo pre podne. Kao da misle da će interesovanje medija na izvestan način legalizovati njihovo neočekivano i čak i njima samima pomalo sumnjivo bogatstvo.
Otuda su srećni prodavci gro para utrošili na kupovinu stanova u Beogradu, apartmana na Zlatiboru, Sokobanji, automobila i gradnju novih kuća, a svega njih nekoliko usudilo se da otpočne novi biznis. Većina je obezbedila decu i svima kupila stanove u gradu. Van toga, nastavljaju da žive svoje male živote, tiho i nenametljivo, odlazeći po minimalac u iste propale fabrike u kojima su radili i pre nego što su ih posetili ljudi u crnim džipovima prepunim deviza.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar