“Divlji” objekti na sve strane

U dva grada Šapcu i Paraćinu u toku je popis bespravno sagrađenih objekata. Dok se kraj Save žale na nedovoljan broj ljudi, u gradu na Crnici kažu da nisu svi objekti za rušenje.

Odeljenje za urbanizam Šapca, već prvih dana popisa nelegalno sagrađenih objekata, suočava se sa problemom nedovoljnog broja ljudi, ali i ne zatiče građane kod svojih kuća. Ovim tempom, prikupljanje podataka moglo bi potrajati godinama, pa načelnica Jelena Jekić najavljuje da će do kraja meseca, umesto dve, na teren slati pet ekipa.

Prva iskustva su obeshrabrujuća, a kad se uđe u Karađorđevu ili Pop Lukinu ulicu, gde su zajednička dvorišta sa mnogo nerešenih imovinskih odnosa, Jekićeva ne može ni da zamisli na kakve će komplikacije naići njeni timovi.

- Katastar kaže da se na određenom lokalitetu nalaze privatne kuće, a naši inspektori vide da je izgrađena ulica. Na ovakvu situaciju naišli smo već u prva dva dana popisa. Inače, u evidenciji imamo 3.171 nelegalno sagrađen objekat, ali prcenjujemo da ih je dva do tri puta više - objašnjava naša sagovornica.

Popis bespravno sagrađenih objekata po novom zakonu o ozakonjenju u gradu na Crnici počeo je 11. januara i do pauze koja je iznuđena zbog ledenih dana, u gradu je već popisan 131 objekat.

Jedini građevinski inspektor u Opštinskoj upravi Dragan Janićijević za 43 objekta izdao je rešenja o rušenju, pa ima građana koji strahuju da će ostati bez kuća. Janićijević objašnjava, da donošenje takvih rešenja nalaže zakon, a radi se samo o tome da je to uvod u proces ozakonjenja.

- Primerak rešenja dostavljamo Odeljenju za urbanizam koje onda šalje obaveštenje investitoru da u roku od 30 dana mora da počne ozakonjenje, te da treba da izvrši snimanje objekta - objašnjava Janićijević.

- U selima će u svakom dvorištu biti više objekata za popis jer popisujemo i ekonomske i poljoprivredne objekte, a svako domaćinstvo ima najmanje tri takva. Računamo da ćemo imati bar dvadesetak hiljada objekata za popis u 33 sela.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar