(Ne) realne cene u BG – može li pasti kvadrat?

U Srbiji se dugo vodi polemika o (ne)realnim cenama nekretnina u Beogradu.

S jedne strane, mnogi poručuju da su stanovi u srpskoj prestonici preskupi i da je samo pitanje dana kada će njihova vrednost pasti za 30, pa čak i 50 odsto. Doduše, ovakva očekivanja mnogi kupci ispoljavaju već desetak godina, još od izbijanja svetske ekonomske krize.

Mišljenja se potkrepljuju pričama da se sve veći broj ljudi iz Srbije seli u inostranstvo, da je mala kupovna moć, da smo nacija sa lošim natalitetom, zbog čega će neminovno doći do viška slobodnih nekretnina.

S druge strane, praksa pokazuje da se u Beograd svake godine i dalje doseljava veliki broj građana iz ostalog dela Srbije, da prestonica obara rekorde po broju stranih turista, kao i da kamate za stambene kredite nikada nisu bile povoljnije. Drugim rečima, cenu diktira tržište, a potražnja je i dalje veća od ponude. Naročito kada je reč o kvalitetnim stanovima na dobrim lokacijama.

„Cena stanova u Beogradu narednih godina neće pasti, jer se sada dobijaju krediti pod veoma povoljnim uslovima“, kaže Katarina Lazarević, koja se godinama bavi prodajom nekretnina. - Drugi razlog je to što građani iz unutrašnjosti i dalje neprestano dolaze u prestonicu i traže stambeni prostor, pa je potražnja i pored velikog broja novih objekata i dalje veća od ponude. Treći razlog je činjenica da, iako se ljudima čini da se mnogo gradi, većina objekata nema potrebne dozvole i mnogi nikada neće biti legalizovani.

Posle usvajanja novog Zakona o ozakonjenju objekata, veliki broj stanova i kuća koji su od 2015. godine građeni sa nadom da će posle sakupljenih papira biti uknjiženi, nikada neće postati legalni, pa će i interesovanje za njihovu prodaju dramatično opasti. Drugim rečima, pojaviće se manjak uknjiženih i legalnih stanova na tržištu. Naime, prodaja ovih stanova je do sada mogla da se overi kod notara, ali je sada i to nemoguće. U narednom periodu treba očekivati da će mnogi objekti ostati kao prazne ljušture, jer se investitorima, kada dobiju odbijenicu za legalizaciju, neće isplatiti da ih završe. U njima neće biti dozvoljeno ni da posluju kafići, restorani, saloni...

"Uvek pitam klijente da li kupuju stan za sebe ili kao investiciju. I dalje postoji mogućnost da se kupi pristojan stan po razumnoj ceni“, smatra Lazarevićeva.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar